РЗИ Сливен най-сетне реагира, пусна „актуална“ информация за китайците под карантина

РЗИ Сливен най-сетне реагира, пусна на сайта си „актуална“ информация за китайците под карантина. Повече от денонощие след като д-р Даниела Калева-началник на дирекция „Надзор на заразните болести“ съобщи само пред избрани от нея медии, че китайско семейство, което живее и развива бизнес в Сливен е под карантина и здравните власти ги следят, на официалния сайт на инспекцията се появи някаква информация за това.

Проф. Кантарджиев: От Сливен бавят проби на семейство със съмнение за коронавирус

Същите данни, които РЗИ дава днес, бяха предоставени на медиите от Областна администрация вчера следобед и то след изрично запитване от областния управител Чавдар Божурски, който научава за ситуацията от медии, а не по официален път както би било редно. „Извършва се 14-дневна изолация и медицинско наблюдение на всички лица, които са пристигнали от континентален Китай на територията на област Сливен. На територията на страната няма регистрирани случаи на заболели от инфекциозното заболяване, причинено от новия коронавирус 2019-nCoV /COVID – 19/. До лечебните заведения в Сливенска област са изпратени информационни материали и алгоритми за действие. На сайта на РЗИ – Сливен периодично се публикува актуална информация за заболяването“, се казва в писмото на д-р Петя Балулова до областния управител. Не е споменато нито от кога е тази карантина, нито къде в областта има наблюдавани лица и колко са, защото оказва се не е само в Сливен, нито кога изтича периода за наблюдение.

Макар и да няма установено за момента заболяване на територията на областта, информацията,че има наблюдавани и под карантина китайци в Сливен, предизвика широк обществен интерес и провокира въпроси в социалните мрежи. Неясната самоличност на наблюдаваните пък доведе до догатки дали не се касае за собствениците на китайски ресторант и дали заведението за хранене е затворено след като работещи в него са наблюдавани за симптоми на опасната зараза.

Всички тези въпроси останаха без отговори, тъй като на телефонните позвънявания на наш репортер не отговориха нито д-р Даниела Калева, нито д-р Петя Балулова.

Въпреки, че е определена като „актуална“ днешната информация на сайта на здравната инспекция тя е същата като вчерашната – отново никъде не се споменава колко всъщност са наблюдаваните лица, следи ли се по някакъв начин дали те действително спазват карантината и т.н.

Остава загадка и защо РЗИ Сливен не е уведомило за създалата се ситуация държавните институции, че на територията им има подобно наблюдение, а първо се съобщава в медиите. Още по-странно би било, ако се окаже, че и в здравното министерство не са наясно, че в Сливенско има хора под карантина.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук