РЗИ Сливен: Не дете, а 39-годишна жена от сливенско село е заразена с Туларемия

Не дете, а 39-годишна жена от сливенско село е заразена с Туларемия, съобщи за Slivenpost.bg д-р Даниела Калева от РЗИ Сливен. По този начин тя опроверга информация от няколко сайта, които през последните дни алармираха ,че дете от Сливен е заболяло от тази инфекция след консумацията на заразено месо. „Разпространената информация от медиите не е вярна. Все още не е ясно по какъв начин се е заразила жената, но тя е диагностицирана навреме, в момнета се лекува и състоянието й се подобрява. Епидемиологичното проучване продължава, около нея няма други, които да са се разболели, така че е възможно да остане единичен случай, допълни още тя. Д-р Калева не пожела да уточни населеното място, от което е болната жена, за да не се всява напрежение сред гражданите, което е напълно излишно в момента и то при положение, че има само един заболял.

Това е първи регистриран случай на туларемия в Сливенска област от около 20 години. Няма друг случай съобщен официално в лечебните завдения за болнична и доболнична помощ, посочи тя.

Инкубационният период на заразата е от 1 до 7 дни, рядко до 20 дни. Болестта започва внезапно с висока температура (39 – 40°С), треска, главоболие, обща слабост, болки по мускулите, увеличени лимфни възли и др. Клиничната картина е твърде разнообразна и зависи от мястото на проникване на причинителя. Различават се много клинични форми: бубонна, чревна, белодробна, очна  и др.

Въпреки, че периодът на оздравяване е сравнително продължителен (20 – 30 дни), болестта се лекува успешно с антибиотици. Прогнозата е добра, смъртността е ниска. След преболедуване се придобива дълготраен имунитет.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук