РИК Сливен: Ще осигурим максимално безопасен изборен процес, няма шанс да се смесят болни и здрави хора

Ще осигурим максимално безопасен изборен процес, нека хората да не се страхуват , че ще се заразят и да отидат до урните, за да дадат своя глас на 4 април. Този призив отправиха от РИК Сливен към гласоподавателите днес.

От там поясниха още, че на всеки избирател ще бъде мерена температурата, преди да влезе в изборното помещение, ако няма маска от комисията ще му бъде предоставена такава. Осигурени са ръкавици и дезинфектанти. Тъй като училищата са затворени, тази възможност ще бъде използвана максимално за извършване на дезинфекция на помещенията- повърхностите , коридорите и всичко, което ще бъде ангажирано с произвеждане на изборите. Съгласно указанията на МЗ,  тази година параваните в изборните помещения ще бъдат поставени така, че да няма възможност много хора да ги пипат. Избирателят ще имат възможност, ако иска да си вземе ръкавици, за да гласува, химикалите и машините за гласуване ще бъдат дезинфекцирани през определени интервали.

„Към момента РИК Сливен работи по създаването на подвижните СИК-ове. Няма да има никаква възможност здрави хора да бъдат смесвани с поток от хора, които имат симптоматика на Ковид -19, карантинирани са или са заразени. Чистият коридор в болниците ще си остане за лежащо болни с други заболявания. Отделно ще има секции, които ще бъдат предоставени за гласуване на хора с Ковид-19 в отделенията, поясни говорителят на РИК Сливен Стелли Стефанова.

Създадена е организация с кметовете за гласуване да бъдат предоставени помещения, които позволяват СИК-овете да са на дистанция от 1,5 м., да се осигурява постоянна вентилация или проветряване на помещенията, дезинфекция през час или два. За улеснение на гласоподавателите ще бъдат поставени стикери за спазване на дистанция. От РИК отправиха призив към гражданите да не се получават струпвания на хора в определени часове както е  било предишни години- рано сутрин или в края на изборния ден.

„Хората да не се притесняват, рискът от заразяване няма да е по-голям отколкото при посещение в един голям хипермаркет. Няма шанс заразени и здрави хора да се смесят“, посочи още Стелли Стефанова

От РИК ще съгласуваме с РЗИ Сливен възможността за одит от тяхна страна на помещенията, за да може, ако сме е пропуснато нещо относно осигуряване на безопасността на гласуване, то да бъде коригирано.

Към момента няма постъпили жалби, а текучеството на членове на секционните комисии не по-голямо от обикновено, уточниха от Районната избирателна комисия.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук