РИМ Сливен вече официално носи името „Д-р Симеон Табаков”

Регионален исторически музей Сливен от днес официално ще носи името „Д-р Симеон Табаков”. Именуването на културната институция на видния сливенец, юрист, дипломат и автор на тритомния труд „Опит за история на гр. Сливен” – д-р Симеон Табаков, стана по време на тържествен ритуал пред сградата на музея.

„Гордост е за мен и за съгражадните ни, че музея ще носи името на този голям сливенец, написал епохален труд за българската и сливенската историография. Не знам дали има друг български град, на който да е посветен такъв фундаментален исторически труд“, каза по време на церемонията кметът Стефан Радев.

През целия ден днес във фоайето на музея ще бъде излъчван филмът „Опит за исторически етюд – Д-р Симеон Табаков и Сливен”.

На 25 октомври от 15.00 часа в сградата на Първата държавна текстилна фабрика на Балканите, пл. „Стоил войвода“ 3, ще бъде открита изложбата „Българският принос към културно-историческото многообразие на обединена Европа /из художествено-документалното наследство на БАН/”. Тя се организира от Българска академия на науките, Регионален академичен център –Сливен, Община Сливен и Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков” – Сливен, съобщи директорът на РИМ Сливен Николай Сираков.

През ноември – на 8 и 9,  от музея предвиждат да се проведат т.н. „Табакови научни четения“, в които ще участват специалисти от цялата страна – от БАН, университети, водещи музеи и др. „Предвиждаме тези четения да станат регулярни и така ние ще покажем своето уважение към личността на Симеон Табаков, който вече е наш патрон“, съобщи още Сираков.

Гостите на музея ще имат възможност да посетят и другите тематични изложби на РИМ-Сливен: ”Военните кореспонденти изпращат…” /Из военните хроники за Руско-турската освободителна война 1877-1878 г./; „Святото ни дело – Съединението!”; „Един завет! „На родний край пазете си земите!” Участието на сливенските 11-ти пехотен, 7-ми конен и 6-ти артилерийски полкове в Първата световна война 1915-1918 г.”; „Моят град в годините отминали”; „Спасените реликви”.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук