РИМ Сливен представя наследството на траките с активни карти, пъзели и работни тетрадки

Работни тетрадки и два вида активни карти, посветени на живота, бита и културното наследство на траките, ще могат да ползват учениците, които посещават РИМ „Д-р Симеон Табаков“ Сливен. Всички те, са създадени като част от реализацията на проект „Музеят – място за учудване, въображение и любопитство (изработване помагала за детска публика)” финансиран от Министерството на културата.

Интересните помагала са предвидени предимно за деца от 3 и 5 клас, тъй като в техните учебни програми се изучават уроци, свързани с траките. Те са съобразени и с експозициите на музея. „Сливенският музей е едно от най-богатите в България на тракийско културно наследство. Този проект ни дава възможност да популяризираме сред най-младите нашето културно наследство и най-вече нашите експозиции“, коментира директорът на РИМ Сливен Николай Сираков.

„По време на часовете в музея децата могат да участват, като използват активните карти, разработени в две теми за траките. Всеки комплект съдържа 16 двустранни карти и всяко дете може да работи със свой комплект, съобразен с учебния материал, който те са взели вече в училище или ние тук сме изнесли нашия урок“, разказа ръководителят на проекта Дора Пондалова. Запланувано е разработване и на беседа, свързана с тези помагала. „В едни от вариантите й, децата се превръщат в герои и разказват от първо лице на своите съученици“, допълни тя.

Освен помагалата, по проекта са изработени и 5 вида пъзели, показващи артефакти от времето на траките, които децата могат да подредят по време на пребиваването си в музея.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук