РИМ Сливен с книга, посветена на горяните

Книга, посветена на горяните е създадена от екип на Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ Сливен. Тя е озаглавена „Под знамето на свободата: горяните“. Триезичното издание – на български, немски и английски език, цели да информира и провокира интереса на широката общественост към горянството, което се заражда в знак на несъгласие с установяването на комунистическо управление по съветски образец в България след 9 септември 1944 г. Чрез книгата се надяваме да достигнем до повече хора и да популяризираме факта, че именно българите са тези, които първи реагират срещу комунистическата власт на европейска територия.

Най-мащабно и най-добре организирано, горянското движение е било на територията на Сливенски регион, където в началото на месец юни 1951 г. съпротивата кулминира в първото масово въоръжено въстание срещу комунизма не само в Бълагрия, но и в Европа. Независимо от трагичния му завършек, то изразява копнежа на мнозина будни българи към възвръщане на свободата във всичките ѝ форми и проявления. С ясното съзнание, че действията им са обречени на провал, горяните се изправят срещу една перфектно организирана система, способна да задуши всеки акт на неподчинение, а тяхната самоотверженост, която неминуемо рефлектира върху живота и бъдещето на близките им, не бива да остава скрита, независимо от подмяната на един политически строй с друг.

Реализирано с финансовата подкрепа на фондация „Конрад Аденауер“ – България, изданието е дело на екип от Регионален исторически музей – Сливен съвместно с историка Мариан Гяурски, и е посветено на 70-годишнината от потушаването на най-ранното в Европа масово въоръжено въстание срещу комунизма.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук