РИМ Сливен ще участва активно в отбелязването на 200 години от рождението на Г.С. Раковски

Екип на РИМ Сливен взе участие днес в тържествата, посветени на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски в Котел, съобщи директорът на музея – д-р Николай Сираков. Празничните прояви в родния град на революционера започват с шествие по централния площад „Възраждане“. Там ще бъде открит барелеф на Раковски, а пред паметника му ще се състои тържествен ритуал по връчване на сребърен знак „200 години от рождението на Г.Ст. Раковски“ и церемония по полагане на легионерска клетва.

Преди днешното тържествено отбелязване на бележитата годишнина в два дни се проведе Национална конференция с международно участие, която премина под мотото „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“. От сливенска страна се включиха кметът Стефан Радев и директорът на Историческия музей д-р Николай Сираков.

Ръководителят на културната институция съобщи още, че музеите в Сливен и Котел подготвят съвместна мобилна изложба, посветена на Раковски. Паната ще бъдат представени по главната улица на Сливен, най-вероятно през месец май. През топлите месеци се предвижда, съвместно със Сливенска община, да се излъчат няколко филма за Раковски, които също ще бъдат на открито, като се обмисля това да се случи на крепостта „Туида“ или на площад „Хаджи Димитър“.

По думите му, при посещенията в музея и при работните срещите прави впечатления, че децата не са съвсем наясно с личността на Георги Раковски. Той отдава пропуска на учебната програма, в която се подценява изучаването му и счита, че историческата наука е задължена към личността на именитият котленец. „Раковски е енциклопедична личност”, посочи още Сираков.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук