Робот напомня да си пием лекарството, звъни на 112

Снимка: БАН Прототип на нов вид крачещ робот с елементи на изкуствен интелект, изобретение на ИР-БАН.

Роботи помагат на хора със специфични потребности. Те могат да им претоплят храна, да им включат телевизора и дори да им напомнят да си вземат лекарството. Машините също така следят пулса на човека и при нужда могат да се обадят на телефон 112. Това разказва пред „Монитор“ ръководителят на Института по роботика към БАН акад. Чавдар Руменин.

Роботизираните системи са включени в ситуационни игри и по този начин и децата, и възрастните възприемат по-леко заобикалящата действителност и напредват в обучението си. Такива машини има в Благоевград, Сандански и в София, като се използват в домове за хора със специални образователни потребности. Изработени са по линия на европейската програма „Мария Кюри“ и по Дунавската стратегия.

„Резултатите са съществени. Но имайте предвид, че няма универсален робот, който да върши всичко. Той трябва да е специализиран, тогава ще има максимален ефект. Забележете обаче как един робот може да бъде партньор и да има чисто човешко отношение. По този начин нещата придобиват друго измерение“, коментира акад. Руменин.

В института по роботика към БАН са разработили и крачещ робот. Той е дело на екипа с ръководител доц. Иван Чавдаров. В проекта са включени ученици от Математическата гимназия в Плевен. Специфичното на машината е, че може да изкачва стъпала и при земетресение или изтичане на радиоактивна течност да окаже първа помощ на пострадали.

„По този начин нещата стават по-предсказуеми. Роботът е разработен преди година и колегите сега дори го усъвършенстват. Политиката на института е да привличаме талантливи ученици. Затова и сме основатели на т.нар. Робоакадемия. Сесията приключи преди две седмици и децата имат интересни разработки. Трябва да изтъкна и че за първи път от десетилетия държавата отделя сериозна сума за подпомагане на научните изследвания“, обясни акад. Руменин.

Институтът по роботика има спечелени три конкурсни центъра за компетентност. Единият е по квантова комуникация и интелигентни системи за сигурност и управление на риска. Вторият е в сферата на персонализирана медицина, тримерна и телемедицина и роботизирана и минимална инвазивна хирургия. Третият пък е по интелигентни, мегатронни и екологични енергоспестяващи системи и технологии.

„Чрез разработване на нови роботи искаме до подобрим образователните умения на ученици и хора в напреднала възраст. Това е много перспективно. Ако говорим за развитие на ново поколение роботи, това е в първия център по квантова комуникация и в него ще се развиват роботи, свързани с националната сигурност и отбраната. Става дума за проект, който ще постави на нова основа комуникациите както по линия на отбраната, така и при рискови ситуации“, каза още акад. Руменин.

Той уточни и че ще бъде усъвършенстван роботът Да Винчи. Наши учени начело с чл.кор. Григор Горчев са разработили технология, която може да отстрани тумор от матката на млади жени, така че да запазят детеродните си функции.

„Това е голямо постижение. Роботът е незаменим при гинекологични операции и се използва от 5-6 годни в Медицинския университет в Плевен, както и в някои болници. Може да помага и на мъже при урологични проблеми“, коментира акад. Руменин.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук