Родители негодуват, че децата им ще пият чешмяна вода в детската градина

Родители от Сливен негодуват срещу разпоредбата на МЗ да се носят бутилки с минерална вода в детските градини. Въпреки, че тя е от началото на 2018 г., едва сега, след старта на новата учебна година, нейното изпълнение предизвика недоволство. През последната седмица в социалните мрежи родителите се обявяват срещу препоръките на здравните власти водата в детските градини да е само от чешмата, като изключения за минерална и трапезна да се правят само, ако течащата не става за пиене. Един от основните аргументи на родителите е, че водата предоставяна от ВИК Сливен има съмнителни качества и дори те самите в къщи не я използват, а в градината децата им ще са принудени да я пият. Родителите смятат още, че при използването на пластмасови чашки не може да бъде доказано, че са хигиенични и стерилизирани, и няма как пренасянето на зарази и бактерии да бъде предотвратено. Ако всяко дете има шишенце с минерална вода, то знае, че си е само негово и пие от него, обясняват те.

За коментар по казуса потърсихме д-р Петя Балулова – директор на РЗИ Сливен.

„Препоръките на Министерството на здравеопазването са да се ползва чешмяната вода, тъй като щом се предоставя от лицензиран доставчик на ВИК услуги, тя се наблюдава, изследва и е подложена на постоянни проверки“, поясни тя за Slivenpost.bg. Приемът на минералната вода трябва да се ограничи защото тя е с различен състав. Минералната вода е за лечение, а не за ежедневна употреба, другите води – трапезна и изворна – те се водят храни и контролът над тях се осъществява от Агенцията по храните. Директорите си знаят, че това е храна и трябва да контролират доставките й както го правят и за останалите хранителни продукти, които се ползват в детското заведение, посочи още Петя Балулова.

В законовата наредба изрично е упоменато, че всяко дете трябва да използва индивидуална чашка, която подлежи на термодезинфекция и стерилизация. Не се препоръчва пиенето на определени марки минерални води и ако се използва такава вода, тя не трябва да бъде внесена отвън, от родителите. По закон бутилираната вода се води „храна” и не може да се внася от родителите в детските градини.

Според министерството на пазара се пускат минерални води със съдържание на флуорид над 1,5 милиграма за литър, която е неподходяща за всекидневна употреба от деца под седем години.

В една от сливенските детски градини казусът с водата, която пият малчуганите е решен с ползването на трапезна или изворна от диспенсъри. Това е направено след разговор с родителите, поясни за Slivenpost.bg Данчо Йорданов – директор на ДГ „Мак“.

„РЗИ провери марките води, които се предоставят при нас. Има си норми на съдържание на флуор и водата, която ни се носи от доставчика, трябва да отговаря на тях защото при завишени нива се повреждат зъбите на децата, поясни още той. Проверени бяха и диспенсърите, те също отговарят на изискванията. Важното е водата да е изворна, да не е минерална и да е с ниско съдържание на флуор“, допълни още директорът.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук