Родители отново могат да кандидатстват за детегледачи в Агенцията по заетостта

Агенцията по заетостта обяви нов прием на заявления по проекта „Родители в заетост“, който подпомага родителите, чиито деца не са приети в ясла или детска градина, и осигурява детегледачи.

Заявления за участие в проекта може да се подават от днес до изчерпване на финансовия ресурс на програмата, съобщават от Агенцията по заетостта. Бюджетът на проекта е 35 млн. лв., от които29 750 000 лв. са осигурени от Европейския социален фонд, а 5 250 000 лв. са от национално съфинансиране. Максималният срок за получаване на услугата „детегледач“ е до 18 месеца или до навършване на 5 или 12 години на детето. Бюрата по труда ще извършват подбор за детегледачи сред регистрираните безработни, като ги насочват за одобрение от родителите.

По проекта услугата „детегледач“ може да се ползва до 8 часа на ден – от заети и безработни родители, когато те се грижат сами за децата си до 5-годишна възраст, както и до 4 часа на ден – от заети и безработни многодетни (с 3 и повече деца), включително самотни, родители – за деца до 12-годишна възраст, които посещават ясли, детски градини или училище.

Право да подават заявления имат родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла или градина, които имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самонаети/самоосигуряващи се, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа. Родителите, които дългосрочно ползват отпуск или отсъстват от работа поради отглеждане на дете, не следва да са се върнали на работа до получаване на одобрение за включване в проекта. От агенцията уточняват, че родителите, които вече са получили услугата „детегледач“ за период до 18 месеца по проекта, не могат да участват по сегашния прием.

Заявления могат да подават и многодетни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, а децата им посещават градина или училище. И в този случай важи правилото, че многодетните родители, които вече са участвали в проекта, не могат да се възползват повторно от същата услуга по настоящия прием.

Да участват в проекта могат и безработни, регистрирани в бюрата по труда, родители на деца до 5-годишна възраст, незаписани в ясла или градина, както и безработни многодетни родители на деца до 12 г. Те трябва да започнат работа в рамките на 4 месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете, а след това договорът на детегледача може да бъде удължен и така той да полага грижа за детето в срок до 18 месеца.

Заявления се приемат на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната или на имейл roditeli-v-zaetost@az.government.bg (сканирани с подпис или електронно подписани), в работни дни между 8.30 и 17.00 часа.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук