Рокади в кабинета: Петима министри ще бъдат сменени

Снимка:Дневник

Рокади в кабинета! Петима министри ще бъдат сменени! Кирил Ананиев е предложен за поста на финансовия министър Владислав Горанов. За министър на здравеопазването е номиниран шефът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов. Коалиционните партньори предлагат вътрешното министерство да поеме настоящият директор на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, а начело на Министерството на туризма да застане вицепремиерът Марияна Николова. Емил Караниколов пък трябва да бъде заменен от заместника си в Министерството на икономиката Лъчезар Борисов, смятат управляващите.

Предложенията бяха представени от премиера Бойко Борисов след провелия се в четвъртък сутринта Коалиционен съвет, съобщава Нова телевизия. Министър-председателят обяви и мотивите за важните решения.

„Горанов постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта е бил занижен в продължение на 5 години”, каза премиерът.

За вътрешния министър, Борисов обясни: „Младен Маринов го сменяме първо, защото някои от действията на полицията по време на протеста категорично не отговарят на моето разбиране за отношение към протестиращи хора. И второ – защото на „Росенец” имаше заявен протест и те трябваше да организират протичането му, така че да не възникват подобни скандали и да го отнасят хора, които нямат нищо общо с този процес. Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват”.

„Караниколов се справя добре в много сфери, но започнах да чувам за неща, които се случват министерството. Те са свързани с раздадени бонуси или грантове. Искам контролът там да бъде изключително строг”, категоричен бе Борисов.

Относно неговите собствени планове за бъдеще в политиката, премиерът каза: „След мандата аз отивам да си ръководя партията, да си укрепваме структурите, защото сега всички ни ръфат отстрани, тъй като ние на 100% сме ангажирани с правителството. В момента контролът в ГЕРБ е занижен, защото всички уважавани хора са или депутати, или кметове, или фигури в кабинета”.

„В началото на следващата седмица ще бъдат обявени нови социално-икономически мерки. Ще продължим работата си с приоритизиране на определени цели, свързани с демографията, възрастните хора, българите в чужбина”, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов.

„В понеделник ще можем да кажем кои сфери трябва да бъдат незабавно подпомогнати с цел преодоляване на пандемията”, потвърди премиерът.

До кадровите промени в кабинета „Борисов“ 3 се стигна след избухването на протестите. Още миналата седмица министър-председателят поиска оставките на Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов.

Рокадите в правителството бяха обсъдени и вчера от премиера Бойко Борисов, вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов и лидера на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов.

„Знам мечтите на Христо Иванов да е главен прокурор“. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като обяви министерските рокади.

„Това, което услужливо се забравя – да получаваш предварително съдебни решения е много приятно, който може да го постигне, ние не сме могли. Да овладееш и прокурорите – също, което ние не сме могли. Като са ме питали защо арестуват министър на екологията или зам.-министър, съм им казвал, че съм го научил от медиите“, заяви премиерът.

„Категорично съм против показни акции. Има институции, които избират по демократичен път, има повторен етап на издаване на укази от президента – всичко това е извървяно“, коментира още Борисов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук