Румен Петков: Авторите на декларацията от МВнР за изложбата в Руското посолство са неграмотни и трябва да ги изгонят

„Авторите на декларацията от Външно министерство по повод изложбата за Втората световна война в  Руското посолство трябва да бъдат изгонени“, това заяви в Сливен днес лидерът на АБВ Румен Петков.

По думите му, е недопустимо една държава да се меси в това какво се случва в друга държава, каквото е Руското посолство. „Това не е позицията на цялото Министерство на външните работи, а на министъра и на нейните близки. Декларацията блести с неграмотност и е пълна с правописни грешки“, каза Петков и като пример посочи, че Източна и Централна Европа са написани с малка буква.

„Авторите трябва да бъдат изгонени от държавната администрация. Подобно писмо има съвсем различен ефект от очаквания и само възбуди интерес към изложба, за която досега никой не е знаел. Не е работа на Външното министерство да оценява каква изложба се организира на територията на чужда страна, каквато е едно посолство. Като член на Инициативния комитет за честване 75 години от Освобождаването от фашизма, който включва българи, италианци, французи и представители на други европейски страни, смятам, че не е сериозно да се правят оценки на изложба, за която все още не се знае какво точно включва. Искам да знам дали тази декларация е позицията на цялото правителство или лично на премиера. Нека Бойко си каже дали това е неговата позиция и на цялото правителство. Подобно поведение води до тежки икономически последствия както сега, ще плащаме такси за транзит на руски газ. България се държи като мек спусък срещу Русия, за да може Европа да оказва натиск върху страната“, заяви още Петков. „Може обаче да се случи така, че ако Русия се заинати от първи януари ние, т.е. цяла Европа да останем без газ“, допълни още Петков.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук