Румен Петков в Сливен: Искаме референдум за неразполагане на ядрено оръжие на българска територия

Подписка за референдум за неразполагане на ядрено оръжие и небазиране на агресивни контингенти на българска територия ще бъде инициирана от новата „Коалиция за България“. Тя ще бъде подкрепена и от други политически партии, съобщи в Сливен днес председателят на партия АБВ Румен Петков.

„Уведомили сме всички институции, за съжаление те мълчат, което ме навява на мисълта, че са поемани ангажименти. А ние позволим ли тук да се разположат ядрени оръжия, в това число дронове, които могат да носят ядрени ракети, автоматично ставаме цел“, посочи още той. По думите му, едно от местата където евентуално може да се случи такова нещо е  морска база „Атия“.

По думите му, той и колегите му ще настояват правителството да излезе с решение и ясна позиция, че на територията на страната ни няма да се разполагат ядрени оръжия.

„Убеден съм, че бази са искани, а също и че с половин уста са им обещавани“, посочи Петков и допълни, че единственото адекватно решение в такава ситуация е референдум.

Румен Петков поясни също, че няма информация дали намиращата се близо до Сливен военна база „Ново село“ е била поискана за подобни цели.

Председателят на АБВ коментира още и предстоящото явяване на евроизборите на партията си, която в коалиция с други 6 партии ще носи името „Коалиция за България“. „Имаме 23 номинирани в листата, но все още на се ясни имената на хората от челните позиции. „Искаме да реализираме присъствие в ЕП, което да защитава правата на българските граждани“, каза още той, но не се ангажира с евентуален брой на депутати от Коалицията, които може да влязат в Европарламента.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук