Румен Радев: Правителството да гарантира,че няма да има орязване на бойните възможности на F-16 и данъкоплатците няма да си дават парите на халос

Снимка : Людмила Йоргова Радио Фокус Сливен

„Правителството да гарантира, че няма да има орязване на бойните възможности на F-16 и данъкоплатците няма да си дават парите на халос“, така президентът Румен Радев коментира днес ситуацията със закупуването на изтребителите за нуждите на българската авиация.

„Най-важното в договора със САЩ за закупуване на изтребителите F-16 често се пропуска, и не се разбира докрай. А това е, че не самият самолет е най-важното в проекта, а цялостния хомогенен пакет. Той се състои от самолета, оборудването, въоръжението, допълнителното оборудване към самолета, наземното оборудване, което е огромно и обучението на личния състав“, поясни още Радев, който присъства на деня за високопоставени гости на Националното тактическо учение „Ответен удар 2019“, което се проведе на полигон „Ново село“.

„Българските Военновъздушни сили и Министерството на отбраната разработиха един много добър хомогенен пакет, максимално изстискан, на минимум, но гарантиращ надеждни способности и оползотворяване на бойните възможности на самолета. Всяко едно мърдане надолу и орязване на този пакет вече води до невъзможност за реализация на оперативните възможности на самолета“, посочи държавният глава.
Той отправи призив към правителството да гарантира, че няма да има орязване на бойните възможности на самолетите, според заявеното от страната ни, и българските данъкоплатци няма да дават парите си на халос.

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук