Ръководството на БАН отстрани шефа на института по метеорология

Снимка: БГНЕС

Ръководството на БАН прекрати мандата на професор Христомир Брънзов като директор на Националния институт по метеорология и хидрология, съобщи БНР, цитирано от „Дневник“.

Пред медиата той коментира, че това решение е било очаквано, както и че ръководство на института също се оттегля в знак на солидарност. Брънзов обвърза отстраняването си с протеста на колегите си срещу орязаното финансиране.

„За мен е странно, защото след като вчера стигнахме до споразумение в Министерски съвет, при министър-председателя, че вървим към един мирен път на разделяне между НИМХ и Българската академия на науките, за мен това е един много неразумен и нерационален ход. Малко ми прилича на едни времена: „Има човек – има проблем. Няма човек – няма проблем“. Истината не е такава и мисля, че те скоро ще се убедят в това нещо“, коментира проф. Брънзов.

Пред радиото зам.-председателят на БАН Константин Хаджииванов каза, че мотивът за отстраняването е неспазване на разпореждания на ръководните органи на БАН, уронване на престижа й и нарушения на нормативната уредба.

Той увери, че процедурата по изваждането на Института по метеорология и хидрология от БАН ще продължи след отстраняването на директора.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук