Ръст на приходите в НАП Сливен

Близо 4 милиона лева осигуровки в повече в сравнение с 31 май 2021 г. са събрани от офиса на НАП Сливен. Това е устойчив ръст от 8 %. Най-високо е увеличението при постъпленията от корпоративен данък – близо 16 %. В абсолютна стойност това са близо 1 милион лева повече. Общите постъпления в офиса на НАП в Сливен за първите пет месеца на годината са близо 80 милиона, като от тях данъчните приходи са 22 милиона лева, в т.ч. данък върху доходите на физически лица – 15,7 млн. лв. и 6,5 млн. лв. – корпоративен данък.

Приходите от осигурителни вноски към 31 май надвишават 54 милиона лева, в това число над 31 млн. лв. са за държавно обществено осигуряване,  близо 15 млн. лв. – за здравноосигурителни вноски и  над 7 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Териториалният директор на НАП Бургас Татяна Кънчева коментира, че ръстът на доброволното деклариране и плащане от страна на бизнеса и гражданите отбелязва устойчива тенденция. „Усилията ни са точно в тази посока, акцентираме на активната комуникация и партньорския подход с граждани и фирми. Където не срещаме разбиране, а това се случва все по-рядко, влизат в сила контролните механизми и мерките за принудително събиране на просрочени задължения. Голямата ни цел е икономиката да бъде в максимална степен на светло“, добави още  териториалният директор на НАП Бургас.

В национален мащаб за първите пет месеца на годината постъпленията в приходната агенция са над 11,9 млрд. лева, което е с 1,1 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук