Самозапалили се въглища са причина за пожара в ТЕЦ Сливен

Складирани въглища близо до бали със слама в двора на ТЕЦ Сливен са най-вероятната причина за огнената стихия, която бушува снощи там. Това съобщи днес комисар Владимир Демирев, директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Сливен.

Въглищата, които са част от производствения процес в ТЕЦ-а имат способността да се самозапалват. Започнал е вчера такъв процес, при който служители на предприятието са разтиквали с гребла въглищата, като вследствие на силния вятър е прехвръкнал запален въглен към балите със слама. Комисар Демирев увери, че ще се направи обследване по случая, да се провери дали е имало нарушения при съхранението на горимите материали.
В завод „Динамо“ са горели общо четири обекта-три склада и леярски цех, като най-пострадал е единият от складовете с размери 12 на 30 метра, който е изгорял изцяло. В него са се съхранявали стари материали и машини. От втория склад са изгорели около 40 кв.м. от конструкцията, като няма значителни щети по складираните изделия. Пожарът в леярският цех е започнал от дървени материали в приземните етажи, като по въздухопровод се е пренесъл в подпокривното пространство, където е нанесъл щети на около 5 кв.м.

Останалите щети, обобщи директорът на РДПБЗН-Сливен, са около 11 декара сухи треви и отпадъци на територията най-вече на завод „Динамо“, където най-вероятната причина е от електрическите проводници, които са бил точно над мястото за изхвърляне на отпадъци и вследствие на силния вятър са се запалили от получена искра.

По същото време е възникнал пожар във вилна зона „Батмиш” край Сливен. На място е изпратен един екип с трима служители на РСПБЗН-Сливен. Комисар Демирев изказа своята благодарност за помощта на над 30 жители от вилите в района, които с доброволни сили са се включили в гасенето на пожара.

През вчерашния ден пожарните екипи са гасили 18 пожара в сухи треви и храсти, оказали са съдействие на екип на Спешна помощ, като са извадили жена на 72-години в безпомощно състояние от апартамент в квартал „Дружба.

Комисар Демирев обясни защо не са били допуснати доброволци при гасенето на пожарите в трите предприятия. Той уточни, че естеството на пожарите е такова, че изисква специално облекло и оборудване, с което разполагат само огнеборците. Допускането на цивилни лица би застрашило тяхното здраве и би било опасно за живота.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук