Само две дружинки могат да ловуват в инфектираната зона където беше открито заразеното диво прасе

Само две ловни дружинки – Сливен и Тополчане, имат право да ловуват в инфектираната зона от 200 кв. км. зона около установения случай на диво прасе заразено с АЧС край Сотиря, съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите – Сливен инж. Златка Азманова. В зоната попадат забранената площ от 3 кв. км., както и други две санитарни зони. В първата санитарна зона от 27 кв.км. се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Във втората санитарна зона се разрешават всички видове лов на дива свиня.

В зона А, където е открит трупа на заразеното с чума прасе, ловът е категорично забранен,коментира още Азманова. Тя поясни, че при лов стриктно трябва да се спазват мерките за биосигурност.

От всяко убито прасе трябва да се вземат проби – за АЧС и трихинелоза. Изследването на чума е безплатно, а за трихинелоза се плаща 6 лв с ДДС.

Ловът е разрешен три пъти седмично с цел да да намали популацията на дивата свиня.

Контрол върху разпорежданията ще се осъществява съвместно със служба „КОС“, допълни началникът на службата при ОДМВР – Сливен инспектор Васил Василев. Ще се следи и дали ловното оръжие се транспортира съгласно изискванията на закона, а на нарушителите ще бъдат налагани санкции, посочиоще той

В Сливенска област ловците са над 3 000.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук