Само ремонт на ВиК мрежата ще спре изливането на фекални води в реките,такъв се предвижда догодина

Единственият начин за разрешаване на проблема с остарялата ВиК мрежа в Сливен, която непрекъснато предизвиква проблеми, е инвестиране в нейния ремонт и обновяване. Община Сливен предвижда това да се случи през 2019 година по ОП „Околна среда“. Там са включени изграждане на канализация на кв. „Речица“, довършването на Пречиствателната станция и реконструкция на нереконструирани участъци от ВиК мрежата на град Сливен. Това съобщи днес Стефан Радев – кмет на община Сливен.

Повод за това изказване на кмета днес, стана питане на общинския съветник Радослав Кутийски по време на сесията на Общинския съвет, свързано със сигнали за замърсяване на река Новоселска с фекални води, какви проверки са извършени и какви са резултатите от тях. Според отговора даден му от общинска администрация, в началото на годината в общината неколкократно са постъпвали сигнали по телефона за замърсяванията на реката с фекални води. Информацията е предадена на дежурния на ВиК за проверка. Установени са дефектирали тръби от канализационната мрежа в „Република“. За периода 8-16 ноември замърсявания с отпадни води не са констатирани.

Отговорът обаче се оказа незадоволителен за Радослав Кутийски, който поясни, че преди ден отново е станал свидетел на подобно замърсяване. В тази връзка, той зададе въпрос защо след като има проблем с тръбите там се извършва благоустрояване на квартала, а не се оправи първо ВиК мрежата. В отговор Стефан Радев поясни, че общината не може да спре всички инвестиции в града заради възникнала ВиК авария. “ Тя утре ще възникне нова и единствения начин да се избегне това е инвестици във ВиК мрежата“, каза още той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук