Световният ден на недоносеността ще бъде отбелязан от МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен

Фондация „Нашите недоносени деца“, МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен и екипът на Отделението по неонатология към болницата канят на 16 ноември всички малки герои и техните семейства да отбележат заедно Световния ден на недоносеността.

На 16 ноември 2019 г. от 18 ч. в камерната зала на Драматичен театър „Стефан Киров“ ще се състои спектакълът „Грозното пате“ на Куклен театър Сливен. Един съвременен прочит на тази класическа история с поука от изключително значение за всички деца, но и особено за дечицата, появили се на този свят твърде рано и твърде малки: „Грозното пате не е грозно, а е различно. Погледнете тези любопитни, наивни и топли очи – те обичат, те се страхуват, те се вълнуват. Различен не означава грозен, а някой когото да опознаеш и откриеш богатството на душата му.“

Входът за деца е свободен, а за възрастни е 3 лв., благодарение на Нощ на театрите.

„Дори и да нямате недоносено дете, а просто се чувствате съпричастни към съдбата на 6 000 деца, които се раждат преждевременно всяка година, голяма част от които се сблъскват с редица дългосрочни последствия от преждевременното си раждане, добре сте дошли“, каза Надя Дренска от фондация „Нашите недоносени деца“.

Световният ден на недоносеността се отбелязва на 17 ноември.

Над 15 млн. бебета се раждат преждевременно всяка година (по данни от 2012 година), а само в Европа те са около 500 000. Над 1 млн. бебета умират всяка година в следствие на преждевременно раждане, поради усложнения. В България над 6 хил. бебета годишно се раждат твърде рано.

Това означава, че недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а броят им продължава да нараства. Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания. Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 гр. Грижата за най-малките и крехки пациенти възлиза на повече от 26 милиарда евро годишно. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв. на ден.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук