Свещеникът антиваксър от Сливен може да бъде съден

Свещеникът от Сливен, който осъди Комисията за защита от дискриминация заради недопускането на неваксинираното му дете в детска градина, може да бъде съден. Това заяви пред БНР специалистът по медицинско право адв. Мария Петрова.

Според нея ако се съберат достатъчно доказателства за това, че той не се грижи достатъчно адекватно за собственото си дете и ако разследващите органите си свършат работата, отецът може да бъде подведен под наказателна отговорност.

Адвокат Петрова твърди, че с подобно решение се отваря  „кутията на Пандора“. Тя изрази надежда, че заключението на ВАС по случая ще внесе трезва мисъл и разум, ако има други желаещи да минат по същия път.

„Разчитам на това, че на първо място между лекари и пациенти ще има доверие и те ще имат добра комуникация, така че наистина хората да виждат ползата от развитието на медицината. Тази добра комуникация да доведе до повишаване информираността на родителите и на грижата за здравето на техните деца, по-добро образование, по-добра комуникация, така че тотално да забравим конспиративните теории“, коментира адв. Петрова.

Според нея решението на Административния съд в Сливен показва „остро непознаване на нормите, които касаят общественото здраве, неправилна интерпретация и непознаване на съдебната практика в тази посока“.

По думите на адв. Мария Петрова отговорните институции – МЗ и РЗИ, нямат адекватна реакция в този съдебен процес.

„Живеейки в общество, трябва да се съобразяваме с общественоналожените норми. Разбирам аргументите на родителите, които смятат, че имат право на мнение – това е така. Но това мнение, когато касае здравето на техните деца, не е просто родителско мнение. В Наказателния кодекс са налице престъпления, които се наричат „злепоставяне“, когато едно лице е длъжно да полага грижи за някой, който не може поради старост, малолетие или други причини, но не го стори“, коментира също Петрова.

Тя припомни, че в случая не става дума за принудително лечение, тъй като имунопрофилактиката се прави, за да имаме здраво общество.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук