Сеитбата на есенници в Сливенско се забави, засети са едва 30 % от площите

Заради преовлажняването на почвата в Сливенско са засети едва около 30% от площите с есенници. Падналите дъждове забавиха сеитбата, при тези, които не успяха да засеят, не е ясно дали ще има добро вкореняване на културите и дали те няма да имат проблем с презимуването, съобщи Георги Радев – председател на Сдружение на земеделските производители „Хаджи Димитър” Сливен. На два пъти в нашия регион през октомври падна доста дъжд – първо 50 л. на кв. м., а само няколко дни по-късно още по 15 литра на квадрат, което доведе до забавянето и значителна част от предвидените площи за зимни житни култури ще бъдат засети през ноември, след агротехническите срокове“, посочи още той.

По думите му, забавянето на сеитба ще бъде преодоляно, но под въпрос е оцеляването на зърнопроизводителите заради повишените цени на горива и торове за растителна защита. „До 1300 лв. стигна цената на амониевата селитра, която ни е сред задължителните препарати, които ползваме в работата си. Много стопани говорят, че няма да торят защото не разполагат с необходимите средства за закупуването на скъпите торове, а без торене няма да има продукция и като цяло ще спадне производителността на национално ниво“, коментира Георги Радев.

Според данните на Областна дирекция „Земеделие“ Сливен засетите с пшеница площи в областта са 24 830 хектара, като най-много са те в община Нова Загора. „С ечемик са засети 2480 хектара, само 40 с ръж и 447 с тритикале, като тези ниви са в общините Котел, Твърдица и Нова Загора.  Площите, на които вече е засята рапица в областта са 5850 хектара, съобщи“, Руси Радев от ОД „Земеделие“ Сливен.

От службата припомниха още, че на 8 ноември земеделските стопани могат да кандидатстват по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“. Земеделските производители трябва да подават заявленията си в ОСЗ на МЗХГ по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице.

Право на подпомагане имат земеделски стопани (отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелни семейства и плодове и зеленчуци), които са регистрирани земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. Те трябва да отговарят на определението за малки и средни предприятия и да не са обявени в несъстоятелност.

Бюджетът по схемата е в размер на до 72 млн. лв., а субсидиите ще бъдат изплатени най-късно до 10 декември 2021 г

„2125 е общият брой на подадените заявления в ОД „Земеделие“ Сливен за подпомагане от негативното въздействие на Ковид 19 през кампания 2020 г. уточни“, Руси Радев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук