Село Камен ще е домакин на „Маскарадни игри“

Село Камен ще бъде домакин на регионалния събор „Маскарадни игри“ тази година. Той ще се проведе в събота от 10.00 часа. Съборът е със състезателен характер и се прави всяка година в навечерието на Сирни заговезни в Сливенска община със смяна на домакинството на селищата.

В събора участват самодейни състави от селищата в региона и страната. Към момента заявки за участие са подали 10 състава. Сред обичаите, които ще бъдат възпроизведени са „Сирни заговезни”, „Заораване”, „Кукувден”, посрещане на кукери в дома.

Представянето на колективите се осъществява тематично в рамките на традиционния годишен календар на обредния цикъл следните категории: Зимна маскарадна обредност, Пролетна маскарадна обредност,Лятна маскарадна обредност, Семейна маскарадна обредност.

По време на събора ще се проведат конкурси за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище, за най-точно възпроизвеждане на фрагмент от обред, за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция.

Всички състави ще бъдат оценявани от жури в състав: Председател – доц. д-р Владимир Демирев, фолклорист, етнолог в РИМ „Д-р Симеон Табаков“; Членове – Добринка Славова, уредник в отдел „Етнография“ в РИМ „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен  и Станка Иванова – хореограф.

Събитието се организира от Община Сливен, кметството на с. Камен и НЧ „Пробуда 1932”. Всички групи ще получат сувенир и диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място ще има парични награди.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук