Симфоничен Оркестър Сливен прави грандиозен финал на сезона с Бетовеновата “Ероика”

Предстои последният концерт от изключителния 90-ти юбилеен творчески сезон 2022/2023 на Симфоничен Оркестър Сливен.

В програмата на събитието ще чуем виртуозния Концерт за виолончело и оркестър No.1 в до мажор, от Йозеф Хайдн.

Солист ще бъде Атанас Кръстев, или Доцент д-р Атанас Кръстев, българският виолончелист с най-богата и разностранна артистична дейност. Музикант с главно “М”, той е носител на над 15 първи и извънредни награди от международни конкурси, и множество признания за високи постижения в музикалното изкуство като Награда на Министерството на културата, “Кристална лира” (2007 и 2012), Награда “Златна муза”, Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), 2014, Награда „Златен век” (2018)и др.

Концертирал е в Австрия (Виена), Франция (Париж), Холандия (Алкмаар и Берген), Италия (Венеция и Сиена), Испания (Мадрид, Сантандер, Толедо), Русия (Москва), Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия (Рио де Жанейро, Сао Пауло) и много други, както и на всички отговорни български подиуми и фестивали.

Вечерта ще премине под диригентската палка на Маестро Йордан Дафов, една жива легенда на българската музикална сцена!

Той е един от най-емблематичните представители на съвременната българска диригентска школа, познат като диригент с висока музикална култура и уважаван заради неповторимата си техника на дирижиране. През годините, Йордан Дафов е бил артистичен директор и главен диригент на Варненска филхармония, Бургаска филхармония и Софийска филхармония. Добре познат като диригент и по света, концертира във Франция, Италия, Русия, Швейцария, Румъния, Испания, Полша, Унгария.

Прави записи за БНТ и БНР, както и за френското и шведското радио Маестро Дафов е носител на наградата „Златен век“ на Министерството на културата. Талантливият и уважаван диригент е сред изявените дейци, отличени за приноса си в развитието на културата и утвърждаването на националната идентичност.

Програмата включва и легендарната Симфония No.3 “Ероика” от Лудвиг ван Бетовен, която е първият шедьовър на композитора и отбелязва края на един период на търсене на собствен език и изразителност.
В „Музиката на западната цивилизация” Пол Хенри Ланг описва симфонията така: “Едно от най-неразбираемите дела в изкуствата и литературата, най-голямата самотна крачка е направена от един-единствен композитор в историята на симфонията и в историята на цялата музика”.

Първоначалното посвещение на симфонията е на НаполеонБонапарт, но когато той се провъзгласява за император, Бетовен изразява разочарованието си: „Той не е нищо повече от един обикновен човек. Сега той ще погази всички човешки права… той ще се превърне в тиран”.
През 1806 симфонията получава названието „Голяма героична симфония в памет на един велик човек”, който вече не е Наполеон, а въображаемият герой, олицетворяващ идеите на композитора.

Всяка от частите на симфонията е забележителна като драматургия, хармония, организация на формата, тематичен материал, мащабност и сложност.

Очакваме ви в Четвъртък 22 Юни, от 18:30ч. в зала “Сливен” за едно тържествено закриване на този наситен сезон, с изключителни музиканти и вдъхновяваща програма!

Билети на касата на зала “Сливен”, в касите на EasyPay и онлайн на :https://epaygo.bg/3734421765

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук