Симфоничен Оркестър Сливен с концерт, посветен на любовта

Една забележителна венецианска приказка за любовта, подготвят солистите на Симфоничен Оркестър Сливен и цигуларката Кремена Оксенкруг. На 17 февруари 2022 от 18.30ч. в зала “Сливен”, публиката ще се наслади на чаша вино и уникална музикална програма наречена “Цигулката на любовта”. Violino d’AMore е звукозаписен проект, издаден през 2018 от NovAntiqua Records Модена, Италия. Програмата включва 6 концерта за цигулка и струнен оркестър, три от които са произведения от Антонио Вивалди, посветени на неговата любима ученичка, брилянтната цигуларка Анна Мария.
Симфоничен Оркестър Сливен ще ни пренесе в далечната 1703, когато Вивалди става
учител по цигулка в сиропиталище наречено Оспедале делла Пиетà (милост), във Венеция. Той е едва на 25, когато започва работа там и в следващите тридесет и пет години ще сътвори по-голямата част от своите музикални шедьоври. Изоставените момичета получават музикално образование, а най-талантливите стават членове на известните оркестър и хор на институцията. Наричат ги “Дъщерите на хора”. Малко след назначаването на Вивалди, сирачетата започват да печелят международна
почит – крале и благородници от цяла Европа идват във Венеция за да ги чуят. Композиторът пише за тях концерти, кантати и църковна вокална музика. Анна Мария без съмнение е най-известната “дъщеря на хора”, която някога е живяла в Пиетà, или въобще в общо четирите венециански сиропиталища. Музикалното наследство,
което ни е останало, дава красноречиво свидетелство за една забележителна ЖЕНА и
МУЗИКАНТ, превърнала се в муза на безсмъртния Антонио Вивалди.

Останалите три произведения в програмата, са съвременни композиции в бароков стил, специално написани за проекта и посветени на солистката Кремена Оксенкруг, от нейните музикални ментори – Федерико Мария Сарделли, Антон Мартинов и Джанлука Берзанети. Творчеството на тримата талантливи композитори потвърждава, на международно ниво, съвременността на бароковия дух, изразен в нова форма, адресирана към настоящето и към бъдещето. С този проект освен, че се допринася за създаването и изпълнението на нова музика, се отдава и почит на жената – активната, любимата, талантливата жена…музата.

Концертът Violino d’AMore на Симфоничен Оркестър Сливен има за цел да ни напомни, колко красота е била създадена в миналото и да допринесе за едно бъдеще, в което тя все още е основна ценност.

На 17 февруари, сливенската публика ще има за първи път и удоволствието да се наслади на звука на оригинално клавичембало (клавесин). Уникалният инструмент е любезно предоставен от сливенския проект “Музиката вместо улицата” на Георги Калайджиев.

Концертът ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки и при представяне на зелен сертификат.

Информация и билети slivensymphonyorchestra.com

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук