Синдикатите готвят протест в края на ноември заради неплащането на първия ден от болничния

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерация на труда „Подкрепа“ подготвят обща национална протестна демонстрация в края на ноември заради намерението на управляващите от 1 януари първия ден от болничния да не се плаща, т.е. да е за сметка на работещите.

ГЕРБ и „Обединените патриоти“ изненадващо анонсираха предложението след заседание на коалиционния съвет при премиера Бойко Борисов миналия четвъртък, без да обяви кой е неговият вносител. Според малкия коалиционен партньор това е финансовият министър Владислав Горанов.

Още същия ден синдикатите се обявиха против предложението и поискаха среща с премиера по темата. Засега такава не е имало, а самият Борисов не е коментирал въпроса.

След среща между синдикатите тази сутрин президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви готовност за стачки и радикални действия, ако управляващите не се откажат от намерението си. Предстоят срещи на стачните комитети на двата синдиката, предаде БНР.

В неделя КТ „Подкрепа“ обяви, че ще напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако предложението бъде прието. Синдикат „Образование“ към конфедерацията обяви възмущението си от намерението първия ден от болничния да не се плаща и също декларира стачна готовност, тъй като в противен случай хиляди учители ще бъдат принудени да ходят болни на работа.

В петък Владислав Горанов заяви пред БНТ, че решението може да бъде отстоявано и прието.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук