Синдикат към Кацаров: Родителите да тестват децата вкъщи, близо 90% от учителите не желаят

Националният съвет на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ излезе с позиция след проведено заседание за обсъждане възможността за работа на образователната система в условия на висока заболеваемост.

В нея се отбелязва, че 87,3 % от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап и заявяват, че волята на по-голямата част от родителите е те да правят щадящите тестове на своите деца. Те са недоволни, че Министерството на здравеопазването е подменило препоръката на Отрасловия съвет по образование за тестовете тип „близалка“.

И пишат, че основна пречка е условието на производителя на сегашните тестовете те да се правят на гладно и жадно.

„Голяма част от децата се придвижват с училищни автобуси и липсата на храна и вода до 9 часа би нарушила грубо здравословния им режим/от което следва да се осигури време след теста за закуска на тези ученици“, се казва в позицията.

Сред останалите притеснения на синдиката е, че един-двама учители не могат да тестват учениците два пъти седмично в рамките на 30 минути. За тестването на 20 – 25 деца са нужни не по-малко от 4 – 5 възрастни, за да бъде изпълнено в този срок; и още – учителите, като тестващи, се превръщат на служители, работещи на първа линия.

От Синдиката в Образованието настояват Стойчо Кацаров, НЕЗАБАВНО да промени своята заповед относно мястото на правене на тестовете на учениците в начален етап, като се даде възможност тези щадящи тестове да се извършват от родителите в домашни условия, придружени от декларация на родителя, че теста е негативен!

•  Участието в процесите на тестване на учениците в начален етап да се извършва само и единствено на доброволен принцип, при декларирано съгласие на педагогическите и непедагогически специалисти в образователните институции!

•   Към учителите и служителите, които не желаят да се включват в процеса на тестване на ученици, да не се налага административен натиск, защото това ще доведе до организация на протестни и стачни действия от синдиката.

•   Възстановяването на редовния учебен процес да се случи, след като са изпълнени всички условия в заповедта на министъра на образованието и науката, Академик Денков, и това в никакъв случай да не се обвързва задължително с датата 10.11. 2021г.

Уважаеми г-н Министър на здравеопазването,

Вие приложихте образователен локдаун, което доведе до сериозни негативни последствия за българските деца.

Ние, българските учители, Ви молим да се вслушате в нашия глас и да промените Вашата заповед, като дадете възможност родителите да правят тестовете на своите деца, каквато е практиката в някои европейски страни.

При липсата на реакция от Министерство на здравеопазването, Синдикат „Образование“ ще поиска оставката на министъра на здравеопазването – Стойчо Кацаров и на премиера на служебното правителство, пише в заключението на позицията.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук