„Синя зона“ Сливен – улеснение или предпоставка за катастрофи?

Така „любимата“ на много граждани на Сливен „Синя зона“ започва да се превръща освен в неудобство, за което си плащаш и в предпоставка за катастрофи. Граждани, които все пак са се разминали с участие в ПТП заради паркирали автомобили на „Синя зона“, може би разчертана не където трябва, пожелаха да сигнализират за тази опасност.

Те ни предоставиха и снимков материал на две от местата, където според тях не би трябвало да има маркирани паркоместа защото се създават предпоставки за произшествия. Едно от тях е улица „Мишо Тодоров“, срещу входа на Областна администрация. Там до знак STOP има паркирали в платената зоната автомобили, заради които видимостта за излизащите от улицата е ограничена.

 

Второто място където има подобен проблем е излазът на бул. Хаджи Димитър“ от улицата до Старото зъболечение, там явно, за да се изпълни квотата от необходимия брой паркоместа, отново се затруднява видимостта. Ако местата са заети, желаещите да направят ляв завой е необходимо да се изнесат доста напред, дори върху пешеходната пътека, за да видят дали могат да направят безопасна маневра.

За тези проблеми известихме ръководителят на „Градска мобилност“ Сливен Димитър Пантелеев. Според него обаче, всички законови разпоредби са спазени и няма нарушаващи правилата, разчертани паркоместа. Ако все пак искаме да се вземе отношение по казуса да изпратим сигнал в писмен вид в „Градска мобилност“ или пък да сигнализираме в Общината ни посъветва той. „При последващата проверка и евентуално установена нередност паркоместата ще бъдат заличени“, допълни Пантелеев.

Относно недоволството на някои шофьори, че паркирането в час „пик“ на ул. „Цар Симеон“ /срещу Пазара/, затруднява и без това тежкия трафик защото колоната трябва да изчака желаещият да паркира, за да продължи, Пантелеев беше категоричен, че проблем и там няма. Затруднението ще дойде само, ако паркиращите са си взели шофьорските книжки, без да са тренирали достатъчно маневрата на заден ход и тогава се налага останалите да ги чакат повече от 5 секунди, обясни той.

Проблем няма и при проверките дали спрелите в по-малките улички, попадащи в „Синя зона“ си я плащат или използват факта, че там проверяващите от „Градска мобилност“ по-рядко се появяват и спестяват някой лев. „Проверяваме навсякъде, но нямаме достатъчно хора, затова редуваме зоната на определен принцип, поясни управителят на „Градска мобилност“, без да разкрие какъв е той, за да не знаят шофьорите и да паркират там където няма да се проверява този ден. По негови данни, на ден около 1 000 автомобила в Сливен ползват „Синя зона“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук