Ситуационен приемен център за бежанци от Украйна ще функционира в Сливен

Ситуационен приемен център за бежанци от Украйна ще функционира в Сливен. Инициативата за това е на областния управител Веселин Вълчев. Този център ще координира работата на всички дейности, които имат отношение към посрещането, настаняването и устройването на търсещите спасение от войната н атериторията на Сливенска област. Бежанците ще бъдат насочвани към Сливенския приемен център още от българо-румънската граница, където ще бъдат анкетирани за нуждите им от настаняване, здравна и социална грижа. В рамките на 5 часа докато хората пристигнат на територията на Сливенска област от центъра ще са готови да ги посрещнат и да им помогнат“, поясни областният управител.

Към този момент в Ситуационния център има заявени 80 стаи, в които могат да бъдат настанени бежанци и те са предоставени от сливенски хотелиери. Бизнесменът Едуардо Миролио е заявил готовност да предостави и работни места на желаещите да останата в Сливен украинци.

Според данните, към момента през Сливенска област за преминали 90 украинци, като 60 от тях все още пребивават тук. Част от хората, които са предимно майки с деца, са настанени в хотели ,а други в частни домове. „Няма подадени заявления деца бежанци да посещават учебни заведения, няма и такива, които са пожелали да бъдат устроени на работа в Сливен. Един украински гражданин е потърсил медицинска помощ и в момента той се намира на лечение в Областната болница, допълни Вселен Вълчев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук