Скок с над 15% в цената на природния газ за септември

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ предлага цената на синьото гориво да бъде с 15,21% по-висока в сравнение с действащата цена за месец август, стана ясно на проведено днес открито заседание по повод внесеното заявление на обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване на цена за месец септември 2020 г.

Предложението на обществения доставчик за цената на природния газ е съобразено с измененията в договора за доставка между „Булгаргаз” ЕАД и ООО „Газпром экспорт” от 2 март 2020 г. Считано от 05 август 2019 г., цената на природния газ вече се изчислява всеки месец и се формира по нова ценообразуваща формула, припомнят от КЕВР.

След извършен анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада се предлага цената на природния газ от 1 септември 2020 г. да бъде в размер на 21,51 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с действащата цена за месец август 2020 г. в размер на 18.67 лв./MWh увеличението е с 2,84 лв./MWh или с 15,21%.

На 1 септември КЕВР ще приеме окончателно решение за цената на природния газ за септември 2020 г.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук