Скоро ППМГ „Добри Чинтулов“ ще е с нов облик

Продължава частичният ремонт в интериора и екстериора на сградата на Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“, съобщи кметът на Община Сливен Стефан Радев. „Ремонтът е в изпълнение на ангажимента, който поехме, да поддържаме красивите сгради в добро състояние“, допълни той.

Обновяват се фасадата на старата сграда на ППМГ „Добри Чинтулов“ и оградата по северната регулация на ул. „Първи май“. Извършват се ремонти на помещенията за общото поддържане на хигиената в сградата, на част от мозайките, настилката от бук и парапетите.

Строителните дейности се осъществяват по проект „Красива България“ с бенефициент Община Сливен. Работата започна в началото на юни и трябва да приключи през октомври. Общата стойност на проекта е 265 466 лева, от които 119 991 лева са безвъзмездно финансиране. Финансовият принос на Община Сливен е за 145 475 лева.

Старата сграда на ППМГ „Добри Чинтулов“ е построена през 1892 г. и е със статут на архитектурен паметник на културата – недвижима културна ценност с категория „местно значение“.

Преди две години по проект „Красива България“ бе реставрирана фасадата и бе подменен покривът на РБ „Сава Доброплодни“. Сградата от 1916 г. също е архитектурен паметник на културата. Половината от средствата в размер на 160 хил.лева бяха осигурени от общината. Със собствен ресурс бе извършен и приключилият през юли ремонт на фасадата на Центъра за личностно развитие – Детски комплекс в Сливен.

По отношение на текущите ремонтни дейности той посочи, че продължава разширяването и на базата на Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ в село Тополчане. Проектът е свързан с довършването на един от корпусите, който е започнат  преди 40 години, и изграждането на физкултурен салон за учениците.

„Радвам се, че през 2019 година получихме финансова подкрепа от страна на тогавашното правителство. С разширяването, училището ще реши дългогодишен проблем, свързан с невъзможността да поеме децата от Тополчане и съседните села“, подчерта Стефан Радев. Средствата по този проект са осигурени с постановление на Министерски съвет от 2019 г.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук