След близо година бул. „Хаджи Димитър“ е с нов облик, по-зелен и с успокоено движение

След близо година реконструкцията на бул. „Хаджи Димитър“ официално приключи и днес беше подписан Акт 15 за обекта за констатация и удостоверяване готовността за въвеждане на обекта в експлоатация. Малко над 2 млн. лв. струваше обновяването на  500-метровата отсечка от светофарите на БИЛА до сградата на Община Сливен. По – голямата час от сумата беше отпусната от предишното правителство.

„Приключи един от важните обекти за общинната, вложени са много от новостите в градоустройството в Европа. Благодарение на него успяхме да придадем по-човешки измерения на трафика и градския живот, успяхме да успокоим движението в този участък“, коментира кметът Стефан Радев днес по време на официалната церемония по подписването на документите, с които възложителя приема обекта от фирмата изпълнител.

Според проектанта инж. Анастас Кънев, в Сливен се е случило модерно градоустройство, в което приоритет са пешеходците, има особено отношение към незрящи и хора с физически увреждания, велосипедисти и на последно място са автомобилистите. „Опитахме се да успокоим улицата и хората да имат по-комфортна среда за живеене в централната градска част, на ключова артерия в града. Иновативните детайли се приемат добре, надявам се хората да ги припознаят като свои и да ги пазят“, каза още той. Отсечените дървета, които бяха една от причините за недоволство от страна на гражданите при реализацията на проекта, са заменени с 2,5 пъти повече новозасадени.

„Тук водопровода и канализацията са подновени в предишен проект, но сега са  сменени всички водопроводни отклонения на сградите по улицата. Въпреки това не са надвишени предварително предвидените разходи. Това, което доведе до известно забавяне на проекта, е че ЕВН подновиха цялата си инфраструктура по протежение на улицата, допълни още Стефан Радев.

По думите на кмета, качеството на изпълнение на обекта е на изключително ниво, но е много важно да го пазим. Общината ще продължи да поддържа улицата , а по цялото и протежение ще бъдат сложени камери, но най-добре е да няма посегателства, които те да запечатват.

„Минахме през много трудности и подводни камъни, но се справихме. Всички предимства на проекта ще се докажат в ежедневието, каза Тодор Дечев- собственик на фирмата изпълнител на реконструкцията  и си пожела си един ден тази улица да стане пешеходна зона.

След подписването на акт 15, започват да текат гаранционните срокове, които са около 5 години. Предстои Държавна приемателна комисия също да приеме обекта.

1 Коментар

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук