След Великден: Нов пик на ковид у нас

Нов пик на заразените с коронавирус у нас в началото на май прогнозират експерти, съобщи Нова тв. Причина е резкият скок на заразените в държави от Западна Европа и рекордът на нови случаи в Китай.

„Трябва да се помисли за четвърта доза от ваксините при рисковите групи“, препоръча проф. Радка Аргирова.

Към момента заболеваемостта у нас продължава да спада, а след края на извънредната обстановка, желаещите да се ваксинират срещу коронавирус рязко спадна.

„Всичко идва с месец и половина закъснение. Предполагам, че към 1-10 май ще имаме една малка вълна, но в никакъв случай няма да е толкова голяма, колкото досега”, прогнозира проф. Аргирова.

Заради големия брой нови случаи Германия, например, се отказа да премахне задължителната карантина за заразените. Тревожна е ситуацията и във Великобритания. Само за седмица са регистрирани 4 милиона заразени – най-голям брой за последните 2 години.

Китай също отбеляза рекорд от началото на пандемията – над 20 000 нови заразени за денонощие, а Шанхай започна масово тестване на всички жители. Проучванията в Израел за поставяне на четвърта доза от ваксините засега не дават обнадеждаващи резултати.

Според епидемиолози сега е най-подходящият момент за поставяне на ваксина.

„Когато през есента започнат да се увеличават случаите, тогава моментът ще е по-неподходящ”, смята доц. д-р Лили Маринова.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук