След проверките от ДАНС, РИОСВ и Икономическа полиция: ТЕЦ Сливен не нарушава екологичните норми

Няма констатирани нарушения и нерегламентирани практики при работата на ТЕЦ Сливен, това са установили проверките на ДАНС, Икономическа полиция и РИОСВ Ст. Загора през миналата седмица. „В сливенската централа не се горят битови отпадъци, а се оползотворява модифицирано RDF гориво, което е обеззаразено и получено от преработени и сепарирани български отпадъци. Това става в специално проектирана супермодерна пещ. Вносни отпадъци не се изгарят тук, това заяви пред медиите днес директорът на „Топлофикация“ Сливен инж. Павлин Костов в отговор на нападки към ТЕЦ-а, че в инсталациите му се горят битови отпадъци, които замърсяват въздуха.

Инж. Павлин Костов: В ТЕЦ Сливен не горим просто боклуци, оползотворяваме висококалорично модифицирано гориво (RDF)

Той опроверга и твърденията, че се изгаря RDF заедно с въглищен прах. RDF е много малка част от енергийния микс, който се използва в централата – едва 3-4 % , а и ТЕЦ – Сливен е единствената в България с разрешение за горене на RDF. При изгарянето на модифицираното гориво, което става на много високи температури в инсталацията, не се отделят вредни газове, пепел също почти няма. Макар и количеството да е малко, имаме сключен договор с фирма, която се грижи за по-нататъшното отработване на тази пепел“, поясни още инж. Костов.

Доста по-голямо е количеството на биогорива, които се изгарят и оползотворяват в централата, в сравнение с тово на RDF-а. От тях в сливенския ТЕЦ се използавт само слама, слънчогледови и оризови шлюпки. „За жалост според българското законодателство биогоривата попадат в една графа с отпадъците, защото биогоривата се третират като отпадъци от растителни материали и се характеризират с отделен код както и горивата от отпадъци“, посочи той.

За последната година в топлоцентралата са направени над 15 проверки, при които нарушения не са установени. „Постоянно се правят замервания за чистотата на въздуха от ТЕЦ-а, от независима акредитирана лаборатория и от РИОСВ, и няма разминаване в отчетените данни“, коментира инж. Иван Владимиров-главен инженер в отдел „Екология и инвестиции“ на централата.

Инж. Павлин Костов допълни още, че за да се спрат спекулациите и да се успокоят гражданите, 24 януари ще бъде обявен за Ден на отворените врати. „От 10.00 часа ще осигурим достъп на гражданите, на представителите на зелените организации, на отдел „Екология“ от общината до инсталациите за горене на RDF, ще покажем и разкажем как се случва това на територията на централата“, допълни той.

Пред медиите днес бяха показани и мостри на боклуците, които се изгарят в централата.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук