След сесията днес: Нов бюджет за Общината и нов съветник в местния парламент

Бюджет 2019 на Община Сливен бе приет от Общинския съвет днес. С 27 гласа „за“, 8 „против“ и 1 „въздържал се“ съветниците одобриха фанансовата рамка на общината за тази година. Бюджетът възлиза на 108 896 685 лева.  Увеличението спрямо предходния бюджет е 5,4%. „Голяма отговорност е поредния бюджет и желанието ни да изпълним максимална част от него“, каза веднага след гласуването кметът Стефан Радев.

Радев коментира, че след излизането от финансовата криза общинските средства вече се насочват към капиталовата програма, което ще доведе до изграждането на редица инфраструктурни обекти. “Това, което сме предвидили за отделните функции, най-вече за улиците и тротоарите на града, за „Хаджи Димитър“ булеварда, за зала „Асеновец“, за басейна и за зала „Младост“. Да продължим с асфалтирането по кварталите, да направим още детски площадки“, каза още той.

 

Кметът изрази опасение, че единственият риск пред Бюджет 2019 е връщането на безлихвения заем по т.нар. „Оздравителен план“ от 5 млн. лева , който бе отпуснат от държавата на общината през 2017 година.

Групата съветници на БСП не подкрепи бюджета с мотива, че в него няма конкретни мерки за привличане на инвеститори и подобряване на живота на хората в общината.

Общинският съвет прие също да намали данъчната ставка за стари леки автомобили.

„Промяната в Наредбата за местни данъци и такси е продиктувана от желанието ни да не натоварваме бюджета на хората с най-ниски доходи. Ставките ще бъдат минималните по закон“, обясни кметът.

Общинските съветници гласуваха също и продажбата на общинската част от бившата Популярна банка.

Местният парламент одобри предложението за изменение на Наредбата за обществения ред. По думите на Стефан Радев то е необходимо във връзка с постъпили редица сигнали за вдигане на шум в часовете за почивка. „Желанието ни е да осигурим спокойствие на хората, които живеят в близост до тези обекти“, заяви кметът. С решението влиза в сила забрана за изграждане на автомивки, вулканизатори, комплекси за автоуслуги, които създават предпоставки за нарушаване спокойствието на живеещите в района. В населените места работното им време се променя от 7.00 часа до 22.00 часа.

В рамките на заседанието беше приета изцяло нова Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. Текстовете в нея регламентират отдаването на общински имоти до 5 години, без право на удължаване на сроковете. Бяха приети и предложения за продажба на общинско имущество, разпореждане с общинска собственост и отпускане на финансови помощи.

На днешната сесия Десислава Илиева се закле като общински съветник. Тя зае мястото на подалата оставка Силвия Маринова.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук