След сигнали за змии из кварталите от общината дават съвети как да постъпите като ги видите

След изпратени сигнали за змии из сливенските квартали, граничещи с вилните зони, от общината дават съвети как да постъпите като ги видите.

По информация на граждани от Сливен е наблюдаван рядко срещан вид за България пъстър смок /Elaphe sauromates/ в района около р. Дюлева река, кв. „Дружба“. Този вид е включен в Червената книга на България, в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Видът наподобява украсата на пепелянка, но е с по-голяма дължина на тялото /180-200 см./. Пъстрият смок е защитен вид и не е опасен и отровен за хората. Поради улавяне/убиване от хората неговата популация в България е застрашена.

В градска среда най-често се срещат змии от семейство смокообразни, които не са опасни за човека и са дълги 60-200 см, в зависимост от вида им. Отровните змии в България са два вида – пепелянка и усойница, като и двата са с максимална дължина 50-60 см., посочват от отдел „Екология“.

Всички видове от семейство смокообразни са включени в Приложение 3 към Закона за биологичното разнообразие и са защитени от закона. Чл. 38 от закона гласи: Забранява се улавяне, убиване, пренасяне, излагане на публични места, търговия и др. на защитени животински видове/. За нарушения от физически лица се налага глоба от 200 до 5 000 лв., а на юридическите лица се налага санкция от  5 000 до 10 000 лв.

При установяване наличието на змия, следва незабавно да се подаде сигнал на тел. 112.

При ухапване от змия е необходимо да се обърнете към най-близката неотложна помощ, за преценка общото състояние на организма и алергичната му реакция, но вероятността от летален край е минимална, ако човек няма съпътстващи заболявания.

За допълнителна  информация може да се обаждате на експерт към отдел „Екология“ на тел.: 044/611-262,

Сигнали за извършени нарушения по  Закона за биологичното разнообразие /улавяне, убиване на рядък и защитен вид/ се подават в РИОСВ-Стара Загора на зелен телефон : в работни дни от 09:00 до 17.30 ч. тел. 042/ 692 200, при аварийни ситуации в извънработно време – тел. 0885 632 494

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук