След скандал в НС: 100 лв. за най-бедните пенсионери, за другите – нищо

Със 139 гласа „за“, без гласували „против“, депутатите решиха пенсионерите с най-ниски пенсии да получат по 100 лв. за Великденските празници, а останалите – нищо.

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, “Възраждане”, ИТН и част от БСП, депутатите решиха пенсионерите, намиращи се под прага на бедност, тоест с пенсия до 526 лв., да получат по 100 лева Великденска добавка.

Предложението е внесено от ГЕРБ-СДС и ДПС и на първо четене гласеше пенсионерите да получат по 75 лв., след промените на второ гласуване в комисия, се реши великденската добавка да бъде 100 лв. От БСП излязоха с контрапредложение.

“Ние предлагаме добавки за всички пенсионери, за тези с пенсия до 526 лв. по 100 лв. и по 50 лв. за всички останалите”, предложи лидерът на левицата Корнелия Нинова, след което подчерта, че отхвърля твърдението за липса на пари в бюджета за тази мярка.

“Ние като бяхме на власт имаше 70 лв. за всички пенсионери”, припомни Нинова.

От ПП-ДБ също контрираха, подчертавайки, че няма да делят пенсионерите по време на най-светлите празници.

В пленарна зала депутатите отхвърлиха предложението на БСП по 50 лева Великденски добавки да получат всички пенсионери.

Георги Свиленски от левицата се обърна към народните представители от ПП-ДБ с упрек, че в зала четат писма, в които ги призовават да не делят пенсионерите, а в зала гласуват против.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук