Сливенската митрополия избира днес нов владика

В Сливенска митрополия днес ще се проведат избори за нов владика. Общо 10 са кандидатите. В изборите ще участват 42-ма души от 7 околии.

Изминаха 40 дни от кончината на Сливенския митрополит Йоаникий. В централния храм „Свети великомъченик Димитър“ беше отслужена заупокойна Света литургия, панахида и трисагий на гроба на митрополита.

Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който временно оглавява овдовелия престол на епархията, по време на панахидата припомни извървяния духовен път в църквата от митрополит Йоаникий – от Духовната семинария до последните му дни.

След загубата на дядо Йоаникий в Сливенска света митрополия предстои избор за нов владика. Според Митрополит Йоан, който организира изборния процес,е всичко е подготвено, дори в залата за избори ще бъде разположена специално донесена икона на Света Богородица. Гласуването ще бъде тайно, а след преброяването на гласовете ще бъдат излъчени двама кандидати, един от които следващата неделя ще бъде избран за владика от всички митрополити в Светия синод.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук