Сливенската неонатология получи подарък – нов кувьоз

Нов кувьоз беше подарен днес на Отделението по неонатология на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен. Апаратът е на стойност около 13 хил. лв. Той беше връчен от представител на Фондация „Нашите недоносени деца“. Парите за кувьоза са дарени от масонската фондация „Върховен съвет на ДПШО за България.

220 недносени бебета са родени в Сливенската болница през миналата година и са преминали през неонатологията, което е около 15 % от общия брой родени, съобщи д-р Таня Праматарова, ръководител на отделението.

Сливенската неонатология в момента разполага с 10 кувьоза.“Това е изключително необходима апаратура защото едно бебе може да се наложи да стои в инкубатор от 1 до 2 месеца, нужно е и да се подменят заради епидемичата обстановка, посочи още специалистът. По думите й, най-малкия спасен пациент миналата година е бил само 950 грама. Като причини за по-ранното раждане тя посочи: са нездравословен начин на живот, промяна в начина на хранене, високо кръвно налягане и в някои случаи липсата на наблюдение на бременността.

След като вече имат подарен нов кувьоз, събраните до момента средства от дарителска кампания на Отделението за закупуване на този апарат ще бъдат използвани за закупуването на друг. Това е ламинарен бокс-апарат, който стерилизира въздуха в определена територия, там където се съхраняват и изтеглят медикаментите, използвани за лечението на недоносените деца.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук