Сливенска област е домакин на събития, посветени на Годината на културното наследство в ЕС

Серия от събития, посветени на Годината на културното наследство в Европейския съюз /2018/ ще се проведат в Сливенска област. Инициативата е на Областната администрация, съобщават от ведомството.

Част от събитията ще бъдат организирани в партньорство с четирите общини в областта. Целта е да се популяризира европейското културно многообразие. На 13 октомври в Твърдица ще бъде показан документалният филм на режисьора Вим Вендерс „Пина”, за хореографката от постмодерния период на Германия Пина Бауш /1940-2009 г./. На 18 октомври в зала „Сливен” в областния център ще се състои самостоятелен концерт на италианския органист Джан Франческо Аморозо, в програмата са включени творби на композитори от родината му. Италия е тема и на събитията в останалите две общини. На 2 ноември на централния площад в Котел, а на 15 ноември – в залата на НЧ „Д.Сивков“ в Нова Загора ще има презентации на популярна италианска музика, както и на традиционна кухня.

Годината на културното наследство в ЕС съвпада със 75-годишнината от спасяването на евреите в България. Темата е акцент на изяви в пет читалища от областта, които ще се състоят от края на октомври до средата на ноември. Читалищата в новозагорското с.Млекарево, в котленското с.Тича и в твърдишкия град Шивачево ще отворят салоните си за прожекцията на известния филм „Оптимистите“ на режисьора Джеки Комфорти. Читалището в сливенското с.Крушаре ще открие тематична фотоизложба и освен профекцията на „Оптимистите“, местните жители ще могат да видят открит урок с ученици от 7-ми клас за Холокоста. Читалище „Дружба“ в Сливен предвижда в зала „Май” мултимедийна презентация за геноцида през Втората световна война, представяне на еврейската музикална, танцова и кулинарна традиция. Подготовката на тези инициативи се извършва със съдействието на „Шалом“-Сливен.

Събитията ще се финансират чрез Областната администрация в изпълнение на работната програма за Комуникационната стратегия на Република България за ЕС.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук