Сливенска община спечели дела за над 4 млн.лв. по Първия воден цикъл

Снимка :БТА

Сливенска община е спечелила три дела за над 4 млн.лв. срещу строителните надзорници по време на изпълнението на Първия воден цикъл и срещу техните застрахователи заради отговорността на строителния надзор по тези проекти. Това съобщи кметът Стефан Радев. Две от делата спечелени през 2017 и 2018 година срещу застрахователите за по 300 000 лева, допълни още той.

„Третото дело беше срещу испанска компания и тази година го спечелихме на две инстанции. След решението на втора инстанция в наша полза, компанията преведе преди дни сумата от 3 милиона и 200 хиляди. Нямам информация община да е осъждала строителен надзор за провален проект заради некачествена работа в такъв размер и да е успяла да защити интереса си по този добър начин“, каза Стефан Радев. Той не очаква фирмата да се възползва от обжалване пред касационна инстанция. Общата сума от трите дела надхвърля 4 милиона лева.

Кметът припомни, че Община Сливен е защитила интереса си и по други дела, свързани с двата етапа на водния цикъл.

„Един от първите сблъсъци с тези проблеми беше писмо от Министерството на околната среда и водите, че трябва да върнем 22 милиона лева заради незавършения Втори етап на воден цикъл и невъведен в експлоатация“, допълни кметът. Тогава с помощта на средства, отпуснати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Общината реконструира колекторите по Първия етап и да пусна Втория етап в експлоатация, с което отпадна тази претенция.

Междувременно бяха получени и писма за две финансови корекции – едната за 1,5 милиона лева за Втория етап, а другата – за над 4 милиона за Първия. Заради втората претенция бяха запорирани сметките и възбранени активи на Общината, която впоследствие спечели и двете дела.

„Община Сливен категорично защити интереса си по сагата за водния цикъл. Благодаря на екипа и всички, които работиха по този казус за това, че сме довели до успешен край тези претенции“, каза в заключение Стефан Радев.


– 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук