Сливенска премиера на „Самотният Запад“ зарадва публиката на Есенния театрален салон

Домакините на Есенния театрален салон от Сливенския драматичен театър зарадваха ценителите на 18 октомври вечерта със свой премиерен спектакъл – „Самотният Запад“ от известния ирландски драматург Мартин Макдона. Директорът Радост Костова посрещна с топли думи зрителите в залата: „Скъпа, желана и обичана публика!“

Театралният салон се завръща отново след двегодишно прекъсване заради пандемията. „Връщаме се в трудни времена за културата, за да ви дадем надежда и да отстояваме ценностите, смисъла на изкуството и в частност – на театъра. Това нямаше да бъде възможно, ако не получихме необходимата подкрепа от Община Сливен“, отбеляза Радост Костова. Подборът на заглавията, които предлага Салонът, по категоричен и естетски начин отстояват смисъла на изкуството, подчерта тя.

Сред публиката в залата бяха представители на общинското ръководство и общинския съвет, на културни институции в града, любители на изкуството, приятели и съмишленици на сливенския театър.

Самотният Запад“ се поставя за първи път на сцената в града, под режисурата на Венцислав Асенов и със специалното участие на популярния актьор Любо Нейков. В главните роли зрителите видяха своите обичани актьори Ивайло Гандев и Димитър Марков, както и Наталия Георгиева – най-младото попълнение на трупата.

Сливенската премиера стана повод за официалното откриване на театралните празници, макар те да започнаха преди дни. Най – напред публиката видя отличаваната постановка „Солунските съзаклятници“ – на Пловдивския драматичен театър. До края на октомври ще бъдат представени още две заглавия – авторският моноспектакъл на Албена Ставрева „Неведение“ /Народен театър „Иван Вазов“/ и „Нирвана“ на режисьора Стилиян Петров, с участието на Деян Донков и Радина Кърджилова /Театър 199 „Валентин Стойчев“/.

Есенният театрален салон е събитие в културния живот на Сливен – града, където театралните традиции са се зародили преди близо век и половина, а първата професионална театрална трупа е създадена преди 105 години. Организатор е Драматичен театър „Стефан Киров“, с подкрепата на Община Сливен.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук