Сливенска фирма инвестира в „Хайдушка лятна гозба“

Един от най-големите производители на замразен печен патладжан и замразен печен пипер в България – сливенската фирма „Страбекс“ инвестира в производство на „Хайдушка лятна гозба“ и „Хайдушка лютеница“. След като 15 години снабдява най-големите производители на лютеница у нас със суровини, собственикът-Венцислав Бояджиев решава, че е време фирмата да започне експериментално производство на няколко вида от този продукт. По този начин освен, че ще гарантира на клиентите си интересен и различен нов вид продукция ще успее да запази работните места за служителите си целогодишно.

Фирмата започва с търговска дейност в областта на хранително-вкусовата промишленост зад граница – в Гърция, Турция и Русия.  През 2004 г. увеличава основния си капитал с хладилно оборудване за шоково замразяване на плодове и зеленчуци с производствена мощност – 1000 кг. на час готов продукт. С нарастващото търсене на пазара на замразени продукти, фирмената дейност се насочи основно към соло замразяване на свежи плодове и зеленчуци , като ягоди, зелен грах, краставички нарязани на кубче, зелен фасул цилиндричен и плосък , вишни без костилка сорт “ Облачинска „, тиквички нарязани на шайби, сини сливи ръчно нарязани на половинки, домати цели, домати “ Чери „, бушена капия, пипер нарязан на ивици, печен белен замразен пипер, патладжан на шайби, патладжан печен белен на блок, броколи, карфиол и др. както и производство на плодово- зеленчукови консерви.

„Решихме да станем крайни производители на продукта и внесохме много добро оборудване от Швейцария-вакуум изпарителни инсталации, като за целта инвестирахме около 700 хиляди лева. Направихме няколко вида лютеница – Едросмляна „Хайдушка“ Премиум, Едросмляна „Хайдушка“ Пикантна, Селска едросмляна, Селска едросмляна пикантна, Фина, Фина пикантна, „Кьопоолу“ и „Хайдушка лятна гозба“.  Ползваме традиционни рецепти – бабини, лелини, истински, такива, които се предават от поколения на жените по селата. Продуктите ни са екологично чисти -печена капия, печен патладжан, моркови, ябълки, сух чесън и др., не слагаме консерванти и подобрители. Направихме ги в разфасовки от 0.900 грама, 2 кг и 3 кг. Издържат 6 месеца в хладилник, ако не се отварят“, разказва производителят.

Новите продукти могат да бъдат намерени само в част от търговската мрежа в Сливен, тъй като той първо иска да получи повече отзиви за качеството на новата продукция и това да разшири предлагането им. „Досега, който е опитал, остава доволен и идват да купят отново. Продажби и на дребно, и на едро правим директно от фабриката, нямаме все още големи производствени мощности защото държим много не на количеството, а на качеството“, уточняват неговите помощници.

Освен за това бизнеса му да се разраства и да е печеливш Венцислав Бояджиев се старае и работниците му да имат работа постоянно защото 100 семейства зависят финансово от това. „Фабриката е голяма разположена на над 30 декара в Сливен, през лятото и есента имаме много работа, но през зимата и пролетта не толкова и искам да уплътня времето. Над 100 човека и семействата им са наша грижа и съм отговорен за тях, вече второ поколение хора са при мен. Не е добре когато в края на сезона се налага да освобождаваш хора, които са дали толкова много от себе си за сезона, но си принуден защото зимата и пролетта няма толкова работа, а сега с осигуряването на целогодишна заетост можем да си позволим да ги задържим“ , каза още той.

По думите му, въпреки, че и сега изнася за чужбина част от продукцията си, той и останалите производители като него имат нужда от осъществяване на по-задълбочен контакт с външни пазари. „Лютеницата е много традиционен наш, български продукт, който не се познава все още в Украйна, Русия и изобщо в страните от бившия съветски блок , а смятам, че там би била добре приета на пазара и има възможност да се реализира търговия с нея и то в големи количество. Трябва делегациите, които идват на посещение в България да са в по-тесни връзки с нас, производителите, а не със служителите в министерството или в други учреждения. Те нямат представа какво става при малките и средни производства. Моят апел е, Министерството на земеделието да размърда малко чиновническия апарат, да тръгне по производители, да ни прави срещи и с „пазара“ и с хора, които могат да инвестират в нашето производство“, уточни още Венцислав Бояджиев.

 

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук