Сливенските затворнички се жалват на омбудсмана от лошо медицинско обслужване

Около 50 лишени от свобода жени от сливенския затвор са поставили своите проблеми пред омбудсмана на България Дияна Ковачева днес. При срещата си с нея те са се оплакали от лошо медицинско обслужване и липса на гинеколог в затвора, от високи цени в затворническата лавка, лоши условия на живот в общежитието от открит тип и невъзможност за осигуряване на заетост на лишените от свобода, които желаят да работят. По всички тези проблеми ще бъдат направени проверки и те ще бъдат информирани за резултатите от тях, коментира омбудсманът пред медиите.

По-рано днес тя имаше приемна за сливенски граждани където изслуша техните оплаквания, свързани предимно с нарушение на правата им като потребители, основно на ВиК услуги, нарушеното им право на собственост, здравни и образователни проблеми. По думите й, жители на селищно образувание „Изгрев“ са се жалвали заради проблем с водоснабдяването, тъй като там се дават права за строеж, а няма изградена канализация и хората се налага да ползват вода от водоноски, която им излиза доста скъпо. При омбудсмана е подадена и жалба, свързана със сигурността на жителите на село Градец и по точно извършването на непрекъснати набези върху къщите на хората.

Диана Ковачева коментира днес и темата за масовото извеждане на ромски деца от училища и детски градини преди два дни заради страх,че социалните служби ще ги отнемат от родителите им. Според нея, институциите са реагирали адекватно в тази напрегната ситуация и в резултат на това децата вече са върнати по класните стаи.

„Необходимо е да се направи анализ на нещата, защото за да се стигне дотук най-вероятно роля е изиграло и ниското доверие на хората в институциите и по точно тези, свързани с децата“, каза още тя. „Трябва да има по-добра координация между институциите и да се оказва навременна подкрепа на семействата, за да не се стига отново до такива ситуации“, допълни Ковачева.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук