Сливенските зърнопроизводители отчитат много добро качество на пшеницата

Много добро качество на зърното отчитат през тази година сливенските зърнопроизводители, съобщи Петър Байчев член на земеделски съюз „Хаджи Димитър“. По думите му, насищането с протеин в зърната е 13 -14, а това означава, че глутенът, който прави високото качество на продукцията от пшеница е два пъти по – висок. Въпреки това, изкупната цена на продукцията от 28 стотинки за килограм е ниска смятат зърнопроизводителите.

Според Байчев, цената би трябвала да варира според качеството от 30 до 32 ст. за кг. или между 300 и 320 лв за тон. Българската пшеница се търси и на международните пазари, като износът е предимно за Европейския съюз и Близкия изток. Твърдите сортове пшеница се изнасяли за Италия и Гърция. От Гърция обаче българската пшеница често се препродавала в Италия. „Именно на тези сортове се дължи и качеството на италианската паста, посочи той.

Ниска, според производителите е и изкупната цена на рапицата, слънчогледа и царевицата. Това отказва голяма част от производителите да сеят царевица и слънчоглед, и да продължат да сеят само пшеница и рапица. Заради ниските изкупни цени вече не се отглежда и кориандър, съобщи Петър Байчев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук