Много добро качество на зърното отчитат през тази година сливенските зърнопроизводители, съобщи Петър Байчев член на земеделски съюз „Хаджи Димитър“. По думите му, насищането с протеин в зърната е 13 -14, а това означава, че глутенът, който прави високото качество на продукцията от пшеница е два пъти по – висок. Въпреки това, изкупната цена на продукцията от 28 стотинки за килограм е ниска смятат зърнопроизводителите.
Според Байчев, цената би трябвала да варира според качеството от 30 до 32 ст. за кг. или между 300 и 320 лв за тон. Българската пшеница се търси и на международните пазари, като износът е предимно за Европейския съюз и Близкия изток. Твърдите сортове пшеница се изнасяли за Италия и Гърция. От Гърция обаче българската пшеница често се препродавала в Италия. „Именно на тези сортове се дължи и качеството на италианската паста, посочи той.
Ниска, според производителите е и изкупната цена на рапицата, слънчогледа и царевицата. Това отказва голяма част от производителите да сеят царевица и слънчоглед, и да продължат да сеят само пшеница и рапица. Заради ниските изкупни цени вече не се отглежда и кориандър, съобщи Петър Байчев.