Сливенският кмет с призив към стопаните да колят домашните прасета

Призив към стопаните да колят домашните прасета, които се отглеждат при т.нар. тип „заден двор“, отправи днес сливенският кмет Стефан Радев. Целта е да се ограничи евентуалното разпространение на африканската чума по свинете, а и месото да може да се консумира.„Там, където може да се използва ситуацията сега и ако са сравнително големи животните да пристъпват към незабавно колене“, каза той.

Радев поясни още, че вече е ясен броя на този тип ферми в общината и областта, както и броя на живите животни.

Кметът увери, че Общинската епизоотична комисия работи по налагането на превантивни мерки и апелира към отговорно отношение от страна на стопаните за недопускане на заразата на територията на Сливенска община и област.

Предприети са и се прилагат всички необходими мерки по осигуряване превенцията за недопускане на заболяването африканска чума в двете свинеферми на територията на Община Сливен. Това стана ясно днес по време на заседание на Общинската епизоотична комисия. Последователни и с добра координация са действията, касаещи т.нар. „заден двор“ животновъдни единици, в които се отглеждат прасета само за нуждите на собствено домакинство. Част от превенцията е и съхранение и ползване на фуражите за храна на прасетата. Изключително важно е собствениците на животни да спазват всички изисквания и препоръки на компетентните и контролни органи.

Представителите и от двете свинеферми увериха, че се извършва постоянен контрол, осигурена е надеждна охрана на обектите, предприети са мерки по изграждане дезинфекционни площадки, съоръжеността и препаратите за извършване дезинфекция са наличини и пр.

От общината е изготвен обобщен списък с предложения от страна на кметовете и кметските наместници от населените места за подходящи места, съгласно Наредбата за условията и реда за обезвреждане на странични животински продукти и на продукти, получени от тях, и на специфично-рискови материали извън обектите, регистрирани в БАБХ, респективно ОДБХ, допълни инж. Снежана Кънева, която е секретар на комисията.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук