Сливенският театър ще открие новия си творчески сезон с пиесата „Дездемона“

Сливенският драматичен театър ще открие новия си творчески сезон с пиесата „Дездемона“ на 13 септември. Пиесата на американката Пола Вогъл на сливенска сцена поставя режисьорът Петър Денчев. В творческия екип влизат художникът Петър Митев и композиторът Христо Намлиев. Преводът е на Харалампи Аничкин. В представлението участват три очарователни актриси – Яна Георгиева, Вяра Начева и Мария Манолова.

Темата на пиесата е за женското равноправие и неговите интимни и социални подбуди прочетена в сатиричен план, допълват от сливенския театър. По думите на режисьора на постановката, като цяло у нас не са поставяни много заглавия от Пола Вогъл, което е жалко, защото тя е едно от големите имена на съвременната американска драматургия. Тя е една от най-изявените феминистки авторки в театъра.

Пиесата на Пола Вогъл стъпва на класическата фабула, като развива сюжета си върху трите основни женски персонажа – Дездемона, Бианка и слугинята Емилия. Без да нарушава класическата сюжетна структура, пиесата дава гласове от съвременна гледна точка на женските персонажи, като ги извежда от иконизацията, която им е дадена от класическата драматургия. Извежда ги от ролята на жени, обслужващи мъжките персонажи Отело, Яго и Касио. Пиесата, а от своя страна и представлението, дава на женските образи съвременен облик: Дездемона не е невинна жертва, а жена, която, благодарение на своята социална позиция на аристократка, живее с еманципирано съзнание спрямо собствената си сексуалност, спрямо желанието да
избира партньорите си в живота, за разлика от нейната слугиня, която е бедна и не може да си го позволи, защото зависи от социалното израстване на своя съпруг.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук