Сливенски бизнесмен се жалва от корумпирани данъчни инспектори

Сливенският бизнесмен Георги Гемеджиев е един от пострадалите търговци, чийто обекти са затворени заради субективно тълкуване на новата наредба на НАП Н-18. Освен това, според него, до този изход се стига и заради корумпирани данъчни инспектори, които изпълняват поръчение за разчистване на бизнестеритория.

Търговският обект на сливенската фирма на Гемеджиев е бил за продажба на палачинки и напитки и се намирал в центъра на курорта Пампорово. В края на февруари тази година, след като по време на сезона девет двойки проверяващи минали и не открили нарушения, дошъл десети екип данъчни инспектори, който обаче намерил начин да затвори заведението. Причината – на касовата бележка за направената от тях поръчка, не пише палачинка и чай, а храна и напитка. Макар да няма проблем с разлика в цените или държавата да е ощетена по някакъв начин с пари, актът е написан и обекта затворен.

Според собственикът на заведението, наложеното му наказание е вследствие на двоякото тълкуване на наредбата. За едните проверяващи липсата на точни реквизи във фискалните бонове не е проблем щом с цената всичко е наред, но според други данъчни това е страшно нарушение. Пострадалият търговец вече е подал жалба срещу наложеното му наказание в НАП Сливен, сигнализирал е и централния офис на приходното ведомство откъдето очаква отговор по своя казус.

Той ще заведе и дело срещу самите проверяващи, които обвинява в корупция. По думите му, при проверката първоначално те също не са открили нарушения и след като са дали отчет за това на някого по телефона, изведнъж причина за затваряне е открита. Георги Гемеджиев подозира, че двамата проверяващи са изпълнявали поръчение на конкурент, който от много години прави бизнес в Пампорово и е „хвърлил око“ и на неговия малък обект. Предстои обаче това да бъде доказвано в съда.

Само ден след подадената от Гемеджиев жалба от НАП излязоха с официално съобщение, че приходното ведомство ще предложи промяна в Закона за ДДС, според която липсата на реквизити във фискалните бонове и несъхраняването в търговските обекти на паспорт на касовите апарати, и проблеми във връзката при предаване на данни към НАП, няма да водят до запечатване на търговския обект от органите на приходната агенция.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук