Сливенски зърнопроизводители излизат на протест заради безконтролния внос на украинско зърно у нас

Сливенски зърнопроизводители излизат на протест утре заради безконтролния внос на украинско зърно у нас. Изразът на недоволството им е насрочен за 11.00 часа когато те ще докарат част от земеделската си техника на пл. „Хаджи Димитър“. „Протестното шествие ще тръгне от летище „Бършен“, по бул. „Ямболско шосе“, ще премине през града без да се затварят пътни участъци. Протестните действия са организизрани от Националната асоциация на зърнопроизводителите и ще се проведат и в редица други големи градове у нас“, съобщи Георги Радев- заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Сдружение на земеделските производители „Хаджи Димитър“ Сливен. Земеделците предварително се извиняват за причиненото неудобство на своите съграждани, но смятат, че са длъжни да излязат на улицата, за да защитят своите искания и бизнес.

Настояванията на зърнопроизводителите са в няколко посоки. Те се обявяват против интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури. Първоначалната идея е била да се осигури транзитен коридор до нуждаещите се страни от Третия свят, но в момента, след отменените мита, чуждата продукция остава и се търгува на българския пазар. Това потиска цените, превръщайки продукцията на българските зърнопроизводители в неконкурентоспособна и неатрактивна.По думите му украинската продукция е по-евтина. Той припомни, че българските стопани са принудени да купуват консумативи и гориво на много по-високи от миналогодишните цени. Увеличил се е също размерът на рентите какато и заплатите на работниците.

Нашите зърнопроизводители твърдят, че суровината от Украйна се третира със забранени препарати. Родните земеделци са задължени да отговарят на строги изисквания по отношение на използваните скъпоструващи пестициди и торове, а в същото време украинската продукция влиза в страната ни без изследвания дали отговаря на европейските критерии. Към този момент украинското зърно в България не подлежи на никакъв фитосанитарен контрол. Георги Радев представи и документ с резултати от изследвана проба на украинско зърно, а данните показват в пъти по лошото му качество спрямо българската пшеница.

Производителите настояват да се знае къде се съхранява украинското зърно и най-вече то да не бъде смесвано с българската продукция. Количествата слънчоглед, които влизат държавата ни също са в огромни размери и подбиват цените на родната продукция.

Според сливенските зърнопроизводители ако сегашната ситуация се запази, не е изключено съвсем скоро част от фирмите в сектора да фалират.

„На протеста утре, сливенските зърнопроизводители ще бъдат подкрепени от колегите си от другите браншове в земеделския сектор“, допълни още Георги Радев.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук