Сливенски пожарникари получиха отличия

Отличилите се през годината служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Сливен получиха днес своите награди. Това се случи по време на тържествена церемония в двора на сградата на сливенската пожарна, посветена на Професионалния празник на българските огнеборци-14 септември.

Сред официалните гости бе и директорът на ГДПБЗН-МВР гл. комисар Николай Николов, кметът Стефан Радев, областният управител Минчо Афузов и директорът на ОДМВР-Сливен ст. комисар Димитър Величков.

Директорът на районната служба в Сливен комисар Владимир Демирев коментира пред медиите изминалия пожароопасен сезон и отчете като добра практика въведените от тази година съвместни проверки на пожарникари и полиция за нарушаване на забраната за палене на стърнища. По думите му, предстои да се работи и по проекта за преместване на пожарната служба на друго място. Теренът е избран, предстои уреждане на собствеността му и след това ще се премине към искане за финансиране на проект за строителство на нова пожарна служба.

По време на церемонията той изрази благодарност към своите колеги за самоотвержената им работа.

Пожарникарите получиха похвали и поздравления от директора на ГДПБЗН-МВР гл. комисар Николай Николов.„Всяка награда крие зад себе си много труд, екипен труд! Служителите се справиха с тежки ситуации в област Сливен“, каза той.  В поздравление до пожарникарите по случай професионалния им празник областният управител Минчо Афузов подчерта, че през тази година те са реагирали на близо 1000 сигнала. Над 600 от тях – за пожари. Огнеборците от област Сливен  не допуснаха да пострадат хора при нито едно от произшествията, включително и при двата големи пожара в района на Твърдица.

От името на цялата сливенска общност кметът Стефан Радев също поздрави огнеборците и изрази признателност към работата им в името на сигурността и живота на хората.

„Справяте се добре сред тези предизвикателства, които напоследък ни отправя природата. Надявам се да се подобряват условията и средата, в които работите, така че обществото да разчита на вашата сила в трудни времена. Нашата пожарна служба се радва на високо обществено доверие, което напълно споделям. Нека работата ви носи удовлетворение“, заяви още кметът Радев, който награди част от отличените през годината служители.

Със заповед на Министъра на вътрешните работи,  с почетен знак III степен, бяха отличени комисар Владимир Демирев и мл. инсп. Костадин Костадинов. Те получиха своите отличия от директора на ГДПБЗН-МВР гл. комисар Николай Николов. Почетен медал бе връчен на гл. инсп. Иван Георгиев.

„Всеки един пожарникар, получавайки високо признание знае, че това се дължи и на хората, които са около него и зад него. Тази работа е екипна. Пожелавам ви да бъдете здрави, всяка вечер или сутрин, когато приключва вашето дежурство, да се прибирате у дома, да се радвате на признанието на обществото и любовта на вашите близки. Горд съм с вас!“, заяви по време на награждаването директорът на ГДПБЗН-МВР гл. комисар Николай Николов.

Сред отличените служители са: инсп. Ани Торлакова, ст. инсп. Тошко Колев, младшите експерти – Никола Гърдев, Ивайло Величков, Димитър Тодоров Димитров, Алекси Велев, Димо Димов, Димитър Росенов Димитров, Калоян Георгиев, Мартин Димитров. Младши инспектори – Николай Иванов, Димитър Димитров, Валентин Николов, Радостин Ботушаров, Марин Петров, Стоян Кисьов, Жельо Желев, Борислав Добрев, Димитър Димитров, Петър Петров, Слав Марков, Иванка Петкова.

Град Сливен заема достойно място в историята на пожарното дело в България. Съхранените в държавен архив документи сочат, че непосредствено след Освобождението, на заседание на Градския управителен съвет от 30 октомври 1878 г., тогавашното ръководство на града прозрява нуждата от закупуване на най-необходимото оборудване за гасене на пожари. След осигуряване на пожарния инвентар, са назначени и четирима служители, които да боравят с него. С това се слага началото на организираната пожарна защита на града под Сините камъни.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук